Na galeriji Mikser House-a, otvorena je izložba „Nove uspomene” na kojoj su predstavljeni radovi sa istoimenog konkursa za redizajn Metalčevog posuđa koji su, u saradnji sa kompanijom Metalac, raspisali Mikser organizacija i Balkanska dizajn mreža.

Otvaranje izložbe, Foto Marija Piroski (4)

Ovde se premijerno mogu videti prototipi tri pobednička rešenja, idejna rešenja koja su osvojila specijalne nagrade stručnog žirija, rad koji je dobio specijalnu pohvalu kompanije Metalac, kao i širi izbor radova koji su privukli pažnju žirija – ukupno 40 radova 35 autora.

Izložba Nove uspomene, 2

Prototipi pobedničkih radova, koje publika može videti na galeriji Mikser House-a, će u od 12. do 16. februara otputovati na prestižni sajam Ambiente u Frankfurtu, gde će biti izloženi u okviru Metalčevog štanda: „Izložba na sajmu u Frankfurtu će biti idealna prilika da se testira međunarodno tržište, ispita interesovanje stranih kupaca za domaće proizvode i da domaći autori i balkanski dizajn uopšte, dobiju svoje mesto na evropskoj dizajn sceni“, istakla je predsednica Mikser organizacije, Maja Lalić.

 

Balkanska Dizajn Mreža, koju su osnovali Mikser, HDD (Zagreb) i Public Room (Skoplje), je saradnjom sa kompanijom Metalac na konkursu „Nove uspomene“ napravila važan iskorak u pravcu podsticanja saradnje između talenata iz oblasti dizajna i sektora privrede, što je prepoznato od strane Metalca: „Želimo od srca da se zahvalimo Mikseru i Balkanskoj dizajn mreži koja je omogućila da se naša kompanija poveže sa sjajnim mladim talentima iz regiona sa kojima ćemo stvoriti nove uspomene! Ovim konkursom je Metalac uplivao u nove vode, gde rame uz rame sa dizajnerima spajamo tradiciju i nove tendencije u svetu umetnosti i dizajna. Treba istaći i da ćemo omogućiti autorima pobedničkih rešenja da borave nekoliko dana u Gornjem Milanovcu gde će imati priliku da se neposredno upoznaju sa procesom proizvodnje u našem pogonu, što će im sigurno pomoći da svoj rad dublje sagledaju i kao gotov proizvod, što je u današnje vreme od ključne važnosti”, rekla je Nadica Vujić Mitrović, direktorka marketinga kompanije Metalac.

Izložba Nove uspomene, 4

 

Autore pobedničkih rešenja očekuje i učešće u Dizajn zoni Mikser festivala 2016. godine, dok će ljubitelji savremenog dizajna limitirane serije Metalac posuđa proizvedene po pobedničkim rešenjima na proleće moći da kupe u Prodavnici balkanskog dizajna u okviru Mikser House-a u Karađorđevoj 46 u Beogradu.
Foto: press Mikser, Marija Piroški