Izložba slika i asamblaža „Razum i osećanja“ Ivane Martić otvorena je sinoć u otmenom ambijentu Kulturnog centra Kuća kralja Petra I (Beograd, Vase Pelagića 40) u prisustvu brojnih ljubitelja i poštovalaca umetnosti. U muzičkom delu programa nastupila je violinistkinja, Marija Radovanović, ArtLink virtuz, koja je izvela Paganinijev Caprice što je umetnički događaj obogatilo sadržajem vrhunskog kvaliteta i širokom umetničkom dimenzijom.


Otvaranje je naročito bilo prijemčivo za ženski deo publike s obzirom na to da deo stvaralaštva Ivane Martić pripada polju primenjene umetnosti i odnosi se na umetnički nakit od drveta, pa su mnoge dame na sebi imale izabrani komad, a među njima i govornice: istoričar umetnosti Marina Lukić-Cvetić, umetnički direktor i osnivač ArtLink-a Jovanka Višekruna Janković.


„Sve forme su povezane u celini slike snažnim emotivnim nabojem i dubokom slikarskom mišlju. Naizgled nespojivi u jednom delu, spontanost i promišljenost istovremeno, uz svu čistotu minimalizma, daju poseban efekat jačine i sklada umetničkoj suštini. Raspored oblika, razlićitih boja i materijala, na romboidnoj ili pravougaonoj podlozi jesu znakovi univerzuma, označitelji kuće, porodice, harmonije, ljubavi, sreće“, reči su kojima je Marina Lukić-Cvetić otvorila izložbu.

„Muzički sam umetnik, mi, kao i vi likovni umetnici, koristimo pojmove kao što su kreativna invencija, ritam, stil… Ivanine slike zrače posebnom energijom, a to je ono što je za svako umetničko delo najvažnije i po čemu se ono prepoznaje“, navela je Jovanka Višekruna Janković koja je najavila nastup violinistkinje Marije Radovanović.

Izložba, sačinjena formalno iz dve celine, čiju je postavku izveo Dušan Nevajda, opisuje odnos stvaralačkog postupka u kojem se prepliću razum i osećanja, ideja i emocija, prostor i oblik obuhvaćen njime, slikarstvo i primenjena umetnost – likovnost i ličnost.


Očigledne forme i struktura klasične uljane slike na platnu i drvenog reljefa-asamblaža u kombinovanoj tehnici i akriliku (kojima Ivana Martić raspolaže i u izradi nakita od drveta) umetnička su spona između predstave i duha posmatrača, materijalizacija elegancije kao vrste lepote, harmonije i ukusa, estetskog nivoa svesti i reda.

„Postoji način da se opredmeti magija lepog i dobrog u umetnosti i životu – uvek je to trenutak u kom zastanemo pred onim što je emotivni produžetak nas ili ono u čemu takvu iskru vidimo – u umetničkom delu kada ono bira nas odnosno mi njega“, rekla je autorka i pozvala goste da uz čuveni karlovački bermet vinarije Aleks uživaju u ambijentu.


Izložba će trajati do 17. marta. Radno vreme: ponedeljak-petak (12-18 h), subota (10-14 h)

O radu Ivane Martić: www.tota.rs
O ArtLink mladim talentima: www.artlink.rs
O Kulturnom centru Kuća kralja Petra I: www.kucakraljapetra.rs

Foto: Dragana Udovičić