U Muzeju grada Beograda (Resavska 40b) otvorena je izložba značajnog švajcarskog fotografa sa dugogodišnjim umetničkim vezama u Srbiji Maria del Kurta „Putovanje prema…čovekovom ozelenjavanju planete“. Izložbu su realizovali Ambasada Švajcarske u Beogradu i Muzej grada Beograda, a na njoj je predstavljna priča u 300 slika sa osmogodišnjeg del Kurtovog putovanja po svetu – od Japana, Kazahstana, Madagaskara i Maroka, do Meksika, Perua, Tadžikistana, Francuske, Švajcarske, Srbije i mnogih drugih zemalja.

Izložba je nastala kao reakcija na razvoj „čovečanstva koje se suviše udaljilo od zemlje“, a umetnik poziva na razmišljanje o tome kako se ponašamo prema biljnom svetu, ističući: „Ovim projektom sam hteo da prikažem jedan deo dugačke istorije odnosa između čoveka i biljaka. Takođe sam hteo da pričam o uništenju životne sredine, koje je faktički već počelo, o prilagodljivosti biljaka, lepoti cveća, tako dobro opisanoj u mitologiji, o velikoj spretnosti baštovana, drugačijem razmišljanju u gradovima, eleganciji jednog tučka, razgranavanju stabala…beskrajnoj istini.“

Mario del Kurto (1955, Švajcarska) je kao samouki fotograf počeo da se bavi fotografijom izveštavajući o društvenim pokretima u Švajcarskoj tokom sedamdesetih, da bi kasnije, kao nezavisni fotograf, pratio oblast pozorišta i plesa, razvivši sopstveni stil fotografije scene. Od osamdesetih se interesuje za art brut i posvećuje mu brojne izložbe, dela i filmove. Već dugo istražuje odnos čoveka prema biljnom svetu. Izlagao je širom sveta, a njegove fotografije se nalaze u više međunarodnih galerija i muzeja, uključujući i Muzej Elize i Umetničku kolekciju brut art u Lozani, u kojoj je i član savetodavnog odbora.


Prvi kontakti Marija del Kurta sa Srbijom sežu u devedesete godine i u njihovoj osnovi je snažno interesovanje za art brut. Od 2000. sarađuje na mnogim projektima sa Muzejom naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine, a 2002. je imao prvu izložbu u Beogradu u organizaciji ULUS-a u paviljonu „Cvijeta Zuzorić“.