Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti i Galerija RIMA realizuju veliki izložbeni projekat posvećen slikaru i akademiku Marku Čelebonoviću (1902–1986 koji će trajati tokom novemrba i decembra 2018. godine.

Tri izložbe koje će se održati istovremeno na tri lokacije pružiće sveobuhvatan uvid u Čelebonovićevo stvaralaštvo ali i doneti nova otkrića i nove pristupe u tumačenju i predstavljanju nyegovog slikarstva.

Marko Čelebonović: retrospektivna izložba u Galeriji SANU i RIMA

Centralna izložba ovog trodelnog projekta jeste velika retrospektiva Marka Čelebonovića koja se priređuje u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti. Izložba, koju u partnerskoj organizaciji priređuju Galerija SANU i Galerija RIMA, obuhvata sve periode umetnikovog stvaralasxtva – od ranih slika iz sredine dvadesetih godina XX veka, zatim njegovih prepoznatljivijh masteržanrova iz tridesetih, preko posleratnih slika u kojima je kulminirao Čelebonovićev „apsolutni sluh za boju“, do takozvanih „belih slika“ nastalih u poslednjoj deceniji umetnikovog života u Sen Tropeu. U okviru postavke publika će moći da vidi remek-dela pozajmljena iz Narodnog muzeja, Muzeja savremene umetnosti, Umetničke zbirke SANU, Galerije Doma vojske u Beogradu, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u Novom Sadu i Narodnog muzeja u Kraljevu, zatim kapitalna ostvarenja koja se čuvaju u porodičnoj zaostavštini Marka i Alekse Čelebonovića, kao i pažljivo selektovane radove iz nekoliko privatnih kolekcija.

Marko Čelebonović: retrospektivna izložba u Galeriji SANU i RIMA

Autorke izložbe su istoričarke umetnosti dr Lidija Merenik, dr Ana Bogdanović i Nevena Martinović. U hronološkom sledu radova, središte izložbe pripada slikama iz četvrte decenije XX – portretima, enterijerima i mrtvim prirodama – zahvaljujući kojima je Čelebonović svrstan u najznačajnije slikare srpskog međuratnog modernizma. Ovaj deo postavke je idejno zasnovana na studiji dr Ane Bogdanović publikovanoj u najnovijoj monografiji o umetniku (objavljenoj krajem 2017. godine u izdanju Galerije RIMA) za koju je Bogdanovićeva dobila Nagradu Lazar Trifunović. Poseban deo postavke, koncipiran poput izložbe unutar izložbe, čiji je autor dr Lidija Merenik, jeste segment posvećen Čelebonovićevim autoportretima. Prvi put izloženi kao celina, Čelebonovićevi autoportreti obuhvataju period od pola veka, pozajmljeni su iz svih navedenih muzeja i privatnih izvora i pripovedaju o evoluciji umetnikovog suštinskog odnosa prema sebi i umetnosti.

Marko Čelebonović: retrospektivna izložba u Galeriji SANU i RIMA

Marko Cxelebonovicy je postao redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti 1968. godine , iste godine kada je osnovana galerija u okviru SANU. Stoga se ovom velikom retrospektivom kruniše i završava ovogodišnji program obeležavanja velikog jubileja – pedeset godina postojanja Galerije SANU.

Marko Čelebonović: retrospektivna izložba u Galeriji SANU i RIMA

Marko Čelebonović: retrospektivna izložba u Galeriji SANU i RIMA

 

Izložba u Galeriji SANU trajaće i ceo januar 2019.

Foto: press