Tradicionalna 51. Majska izložba ULUPUDS – a, koja se ove godine odvija pod tematskim okvirom „Udah” biće otvorena u subotu, 8. juna u 19 časova, u Izložbenom salonu na Andrićevom Vencu 2 (Beograd) – na izložbi će biti predstavljena dela članova Udruženja, ali i umetnika iz regiona. Prvi put posle 30 godina, u okviru ove manifestacije, pored 121 autora u okviru selekcije Glavnog programa, naći će se takođe radovi 21 umetnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Crne Gore.

Tradicionalna Majska izložba prvi put posle 30 godina poredstavlja radove umetnika iz regiona

Novina u programu predstavlja zapravo vid po(ve)zivanja sa nekadašnjom praksom gostovanja na Majskoj izložbi umetnika, članova udruženja sa teritorije nekadašnje Jugoslavije. Novina ovogodišnjeg programa biće takođe predstavljanje pobedničkog rešenja za logo Majske izložbe, čime će i celokupan vizuelni identitet manifestacije biti upotpunjen. Okupljeni oko teme, umetnici različitih generacija, poetika i stremljenja predstaviće 164 rada, u raličitim medijima i različitim disciplinama.


„Tema 51. Majske izložbe, uspela je da nanovo isprovocira umetnike Udruženja, ali i umetnike sa post – jugoslovenskih prostora, koji su se odazvali na novooformljeni konkurs. Transcendiranje u svet umetničke imaginacije, pokazuje dah kao životnu silu, mesto, prostor, svetlost, prostor faktički ili mentalni, prisustvo Erosa ili Tantosa, spiritualnog”… – kaže kustos izložbe Iva Leković
U okviru pratećeg programa Majske izložbe ULUPUDS-a, 5. juna u 19 časova je otvaranje samostalne izložbe pod nazivom ,,Prostori bez daha” dobitnice Velike nagrade 50. Majske izložbe – Dominike Morariu, u Maloj galeriji ULUPUDS.

Foto: promo ( Iva Brkić )