Balet na muziku Gorana Bregovića „Kraljica Margo“ u koreografiji i režiji Krunislava Simića biće izveden u petak, 16. juna na Velikoj sceni Narodnog pozorišta (19.30 h) pod dirigentskom upravom Vesne Šouc.
U ovoj predstvi pojavljuje se više od 200 učesnika, a glavne uloge tumače primabalerina Mila Dragićević (Kraljica Margo), Dejan Kolarov (ŠarlIX ), Tejlor Klou (Anri III), Milan Rus (La Mola), Olga Olćan (Katarina Mediči)…

U predstavi učestvuju celokupni ansambl Baleta, Orkestar i Hor Narodnog pozorišta i ansambl „Renesans”. Balet u dva čina, libreto prema romanu Aleksandra Dime Sina napisao Boško Milin. Scenograf je Boris Maksimović, a kostime je osmislila Boćana Jovanović.

Kraljica Margo je stvarna istorijska ličnost koja nije prestala da intrigira razne umetnike koji su u njenom liku pronašli izvor inspiracije. Aleksandar Dima otac, napisao je knjigu 1845. godine koja nosi njeno ime i koja je doživela nekoliko ekranizacija. Intrigantna priča o ljubavi, verskom sukobu i krvoproliću koje istorija pamti kao Vartolomejsku noć.


Foto: promo Narodno pozorište Beograd