Izložba „Petar Lubarda 1907–1974–2017” koja obuhvata 30 slika može da se pogleda u galeriji Kuće legata (Knez Mihailova 46, Beograd) do 10. januara 2017. godine.

Izložba predstavlja deo zajedničkog projekta Kuće legata i Spomen – zbirke Pavla Beljanskog iz Novog Sada, povodom obeležavanja 110 godina od rođenja umetnika.

Postavka je zasnovana na ideji da se prikaže još jedna etapa višegodišnjeg projekta Spomen-zbirke „Pavle Beljanski – prijatelj umetnika”, ali i da se naglasi značaj dva legata koji čuvaju Lubardina dela. Pavle Beljanski, diplomata i kolekcionar (Veliko Gradište, 19. 6. 1892 – Beograd, 14. jul 1965), bio je prijatelj i mecena slikara Petra Lubarde (Ljubotinj, 27. 7. 1907 – Beograd, 13. 2. 1974), a za svoju kolekciju izabrao je njegovih devet vrhunskih ostvarenja iz perioda između dva svetska rata. U sastavu Kuće legata je Legat Petra Lubarde, jedinstven po izložbenom prostoru bivšeg slikarevog ateljea i kolekciji u kojoj dominira Lubardino stvaralaštvo od pedesetih godina 20. veka do kraja umetnikovog života. Novom tumačenju dela Petra Lubarde doprinose umetnička zbirka i arhiva koja je danas deo Legata Petra Lubarde o kome se stara Kuća legata. Umetnička zbirka pruža uvid u rad slikara nakon 1945. godine a arhiva koju čine pisma, prepiska, beleške u skicen blokovima, pozivnice i fotografije, prikazuje slikara u složenom društvenom kontekstu. Slikarstvo Petra Lubarde iz perioda nakon Drugog svetskog rata imalo je važnu ulogu u izlasku iz izolacije domaćeg kulturnog prostora, odnosno uključivanju u međunarodne dijaloge unutar složene politike hladnoratovske epohe. U tom kontekstu, Legat Petra Lubarde sa delima i bogatom arhivom o umetniku, dobija izuzetnu poziciju u mapiranju kulturne politike bivše jugoslovenske države na lokalnom i međunarodnom nivou.


Foto: promo