Slikarka i dizajnerka Jelena Milošević Jovanović predstavće u Domu vojske Srbije izložbu pod nazivom „Duša od stakla – snaga poteza”,. Impresivni komadi stakla, od kojih se većina prvi put pojavljuje pred beogradskom publikom biće izloženi 5. decembra 2017. u Velikoj galeriji Doma vojske. Jedan mali segment izložbe je njen omaž stvaralaštvu, ljubavi i njenoj vezi sa velikim srpskim slikarem Zoranom Jovanovićem Dobrotinom.


Koncept izložbe zasnovan je na ideji postojanja i stvaralaštva dva umetnika pod jednim krovom, u jednom ateljeu, na ideji prepletaja nežne ženske energije pretvorene u zlatnu ili srebrnu nit na staklu i snažne muške energije, utisnute u poteze četki i boja na platnu, sa peskom i svetlucavim prahom kao igrom najtananijih osećanja. Dva umetnika, dva senzibiliteta, dve energije, a jedna ljubav! Ljubav prema stvaralaštvu, prema lepoti, prema otkrivanju novih ideja, ljubav jednog prema drugom – jing i jang!
Izloženi eksponati Jelene Milošević Jovanović su dozne, svećnjaci, boce, čaše, veličanstvena lampa-piramida od 150 cm i dva paravana od stakla oslikani u nekoliko nijansi zlatne, bronzane i srebrne niti, rađeni u vizantijskoj tehnici.

Kuriozitet izložbe su ručno duvana staklena jaja, kao radovanje večitom Vaskrsu života, stvaranja i ljubavi. Kroz prepletaje ovih niti, igrom svetlosti posmatrači se uvode u čarobni svet umetnice. Iskonski duboko povezana sa korenima svog postojanja, veliki poštovalac naše tradicije, naših vezova, nošnji, vinjeta sa starih crkvenih knjiga, naše istorije; umetnica je našla inspiraciju za svoje stvaralaštvo, koje je kroz niz godina prikazivala, kako kod nas, tako i širom sveta. Izložbu upotpunjuje par odabranih platna njenog supruga Zorana Jovanovića Dobrotina, koja su nastala tokom njihovog zajedničkog života i rada i samim tim se prožimaju ideje, odslikavaju osećanja i misli. Slike Zorana Jovanovića Dobrotina rađene kombinovanom tehnikom odišu velikom erotskom energijom, ali i skrivenom nežnošću muškarca koji je osetio tananost najnežnijih osećanja.

Mnoge poznate ličnosti, kao što su Princ Albert od Monaka, gospodin Nelson Mandela, gospodin i gospodja Klinton, Opra Vinfri, i gospođa Madlena Zepter poseduju u svojim kolekcijama Jelenine radove.
Foto: Goran Musić i privatna arhiva