Devojčica Lana Miletić, jedanaestogodišnjakinja iz Beograda, dobitnica je čak dve međunarodne nagrade u 2018. godini na umetničkim likovnim kokursima u Japanu i Švajcarskoj: priznanja na svetskom takmičenju u Ženevi i na 25. svetskom dečjem takmičenju u Tokiju su stgla Lani kao jednoj od deset jubilarno nagrađenih, što predstavlja veliki uspeh i retkost za umetnike sa Balkana.

Lana je tokom prethodnih godina već osvajala nagrade, među kojima je Specijalna nagrada na 19. svetskom bijenalu dečjeg umetničkog stvaralaštva u Kanagavi u Japanu 2017, a njen rad je izlagan širom Japana sve do marta ove godine. O kakvom je uspehu reč govori podatak da je Lanin crtež izabran medju 25,000 radova iz 87 zemalja sveta!


Lana je učestvovala na konkursima u Meksiku, odakle je dobila zahvalnicu, Poljskoj, Kini a u zemlji je imala četiri izložbe sa svojim vršnjacima, malim slikarima. 2014. imala je 4 rada u 3 tehnike sa samo 7 godina, kada je njena Likovna radionica dobila i nagradu za kolekciju.

Oktobra 2014. i 2015. učestvuje na Oktobarskom dečjem salonu. Radovi su bili izloženi u Muzeju primenjene umetnosti.

Godine 2016. dobila je jednu od tri Prve ravnopravne nagrade za grupni rad na 6. međunarodnom bijenalu umetničkog dečjeg izraza u Pančevu.

Pored likovne umetnosti Lana se bavi brojnim drugim aktivnostima, pohađa škole jahanja i plivanja, predano uči engleski, objavljuje pesme a voli i šah i besedništvo.

Foto: press