Umetnica Kavel Raferti (Kavel Rafferty) predstavlja svoju prvu samostalnu izložbu opod nazivom „Qweer Flower“ u londonskoj galeriji White Conduit Project.

„Qweer Flower“ prva samostalna izložba umetnice Kavel Raferti

Reč je o umetničkom izraz kroz tehnologiju klombinovnanog medija gde umetnica pravi kolaže i asamblaže. Izložba će moći da se pogleda od 20. do 25. jula 2021. godine, a motiv cveća koji je prikazan kroz istraživanje cvetnih mrtvih priroda je realizacija ideje o sećanju, cenzuri i različitosti koje u savremenom svetu odudaraju od uobičajenog i svakodnevnog, pre svega u smislu polne i rodne ravnopravnosti.

„Qweer Flower“ prva samostalna izložba umetnice Kavel Raferti

„Podmećem fotografske kopije cveća preuzetih iz pronađenih knjiga za aranžiranje cveća i polovnih razglednica, tako što ih redigujem mastilom i kolažem“, objasnila je Kavel Raferti.

„Qweer Flower“ prva samostalna izložba umetnice Kavel Raferti

„Ponekad potpuno blokiram detalje i delikatnost cveća, koristeći tragove četkice od mastila za stvaranje senki i silueta – označavajući posebno odsustvo svetlosti kako bih stvorila trajni zapis o prostoru koji je cveće nekada zauzimalo. Živopisno iskakanje boja protivteža je ovome, čineći cveće neobičnim. ‘

Foto: press