Izložba slika i asamblaža „Razum i osećanja“ Ivane Martić otvorena je sinoć u otmenom ambijentu Kulturnog centra Kuća kralja Petra I (Beograd, Vase Pelagića 40) u prisustvu brojnih ljubitelja i poštovalaca umetnosti.

U muzičkom delu programa nastupila je violinistkinja, Marija Radovanović, ArtLink virtuz, koja je izvela Paganinijev Caprice što je umetnički događaj obogatilo sadržajem vrhunskog kvaliteta i širokom umetničkom dimenzijom.


Otvaranje je naročito bilo prijemčivo za ženski deo publike s obzirom na to da deo stvaralaštva Ivane Martić pripada polju primenjene umetnosti i odnosi se na umetnički nakit od drveta, pa su mnoge dame na sebi imale izabrani komad, a među njima i govornice: istoričar umetnosti Marina Lukić-Cvetić, umetnički direktor i osnivač ArtLink-a Jovanka Višekruna Janković.

Pogledajte i Izložba „Ambijenti“ Ivane Martić: boje, oblici i forme na slikama i umetničkom nakitu

„Sve forme su povezane u celini slike snažnim emotivnim nabojem i dubokom slikarskom mišlju. Naizgled nespojivi u jednom delu, spontanost i promišljenost istovremeno, uz svu čistotu minimalizma, daju poseban efekat jačine i sklada umetničkoj suštini.

Raspored oblika, razlićitih boja i materijala, na romboidnoj ili pravougaonoj podlozi jesu znakovi univerzuma, označitelji kuće, porodice, harmonije, ljubavi, sreće“, reči su kojima je Marina Lukić-Cvetić otvorila izložbu.

„Muzički sam umetnik, mi, kao i vi likovni umetnici, koristimo pojmove kao što su kreativna invencija, ritam, stil… Ivanine slike zrače posebnom energijom, a to je ono što je za svako umetničko delo najvažnije i po čemu se ono prepoznaje“, navela je Jovanka Višekruna Janković koja je najavila nastup violinistkinje Marije Radovanović.

Pogledajte i Tamara Kusovac: humanitarna izložba slika iz ciklusa „Sazvežđa” u galeriji Singidunum

Izložba, sačinjena formalno iz dve celine, čiju je postavku izveo Dušan Nevajda, opisuje odnos stvaralačkog postupka u kojem se prepliću razum i osećanja, ideja i emocija, prostor i oblik obuhvaćen njime, slikarstvo i primenjena umetnost – likovnost i ličnost.


Očigledne forme i struktura klasične uljane slike na platnu i drvenog reljefa-asamblaža u kombinovanoj tehnici i akriliku (kojima Ivana Martić raspolaže i u izradi nakita od drveta) umetnička su spona između predstave i duha posmatrača, materijalizacija elegancije kao vrste lepote, harmonije i ukusa, estetskog nivoa svesti i reda.

„Postoji način da se opredmeti magija lepog i dobrog u umetnosti i životu – uvek je to trenutak u kom zastanemo pred onim što je emotivni produžetak nas ili ono u čemu takvu iskru vidimo – u umetničkom delu kada ono bira nas odnosno mi njega“, rekla je autorka i pozvala goste da uz čuveni karlovački bermet vinarije Aleks uživaju u ambijentu.


Izložba će trajati do 17. marta. Radno vreme: ponedeljak-petak (12-18 h), subota (10-14 h)

O radu Ivane Martić: www.tota.rs
O ArtLink mladim talentima: www.artlink.rs
O Kulturnom centru Kuća kralja Petra I: www.kucakraljapetra.rs

Foto: Dragana Udovičić