Izložba „Ambijenti“ Ivane Martić u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Beograd, Rige od Fere 4) predstavlja slike i umetnički nakit kao rezultat istraživnja boja, oblika i formi spojenih u umetničkom izrazu koji je odraz čistog estetskog opisa prostora i likovnog poimanja primenjene dekorativnosti. Funkcija oblika u službi forme i njihova univerzalna vrednost prikazani su na slikama, kao i kroz organski inspirisana odnosno geometrijska tela drvenog nakita, koja međusobno čine jedinstvene teme i celine.

Sadržaj malih i srednjih formata ovog ciklusa u tehnici ulje na platnu inspirisan je prikazima enterijera, tematski oblikovanih prostornih celina prošaranih detaljima koji tim ambijentima daju život, karakter i emocije. Jezik boja i formu odlikuju naglašena ženstvenost, vedrina i elegancija odnosa unutar slike, i određuju je kao umetnički predmet koji se dopunjuje sa savremenim prostornim linijama.

Izložba je rezultat profesionalne orijentacije i višegodšnje posvećenosti enterijeru kroz uređenje časopisa „Moj stan“, kojim se Ivana Martić kao glavni i odgovorni urednik bavi.

Ivana Martić: „Istraživanje likovnih elemenata i materijala čiji je krajnji cilj ostvarenje lepog u harmoniji i kontrastima, zapravo je beskrajna fascinacija time da složenost u likovnim radovima i u primenjenoj umetnosti počiva na samo nekoliko osnovnih oblika i boja, kao i u činjenici da je broj raznolikih spojeva tih oblika beskonačan”.

????????????????????????????????????

„Oblici pretvoreni u emociju rađaju slike Ivane Martić. I to nije eksplozija boje, već kontrolisana emocija, ona što budi uzvišeni osećaj lepog. Onog lepog koji čoveka čini boljim, srećnijim i smislenijim”, navodi Emina Ćirić istoričar umetnosti u tekstu kataloga.

Izložba je otvorena od 22. decembra 2016. do 22. januara 2017. radnim danima od 10 do 16h.

Broj telefona Galerije: 2637 565, 2638 081

Više o radovima putem Facebook stranica Clou (slike) i Drveni nakit TOTA (umetnički nakit)
Foto: Nataša Ristić