Galerija „Singidunum” predstavlja izložbu slika Isidore Ivanović i crteža Maje Đurović od 9 do 20. marta 2021. Njihov susret predočava nam pogled na svet generacijski bliskih slikarki koje su tretmanom i stilom ostale autentične i različite.

Isidora Ivanović, Dodir vode, 70×100 cm, kombinovana tehnika, 2020.

Obe umetnice se bave istraživanjem moralnih, društvenih i emotivnih vrednosti koje su uspostavljane kroz istoriju naše civilizacije. Norme, pravila i slobode su građene hiljadama godina i čine okosnicu ljudskog bića i društva. Lepota u njihovim delima ima dublje kontemplativno značenje u koje su utkani filozofski principi i razmišljanja dveju umetnica.

Poslednje decenije su dovele do negiranja, odbacivanja i zaboravljanja nasleđa koje nas definiše i do lutanja kako pojedinca tako i čitavog društva. Vraćajući se tim principima, tragajući za njima i otkrivajući njihov značaj i neophodnost Isidora Ivanović i Maja Đurović svoja saznanja i doživljaje prenose u umetnička ostvarenja. To je njihova zajednička nit čijim preplitanjem stavaraju širu sliku estetike, emocija, svesti i lepote sveta u kojem živimo i na taj način potiru izgubljenost i zaborav, stavljaju fokus na suštinske i neprikosnovene vrednosti koje daju smisao i omogućavaju napredak. Lepota u njihovim delima ima dublje kontemplativno značenje u koje su utkani filozofski principi i razmišljanja dveju umetnica.

Isidora Ivanović i Maja Đurović - okosnica društva kroz crtež i sliku
Maja Đurović, Okupljanje, llavirani tus i uljani pastel, 30×42 cm

„Isidora Ivanović i Maja Đurović su vrsni slikari koji u svoja likovna ostvarenja unose intenzivne misli i osećanja i tako nas podsećaju na uspomene i suštinu svakog od nas i ukazuju na važnost nasleđa, kako ličnog tako i kolektivnog, u očuvanju i pronalaženju smisla u sadašnjem vremenu. Lepota koja izbija s njihovih dela obuzima posmatrača, pruža odgovore i daje nadu. Nitima svojih misli one tkaju radove, a njihovim preplitanjem nastaje kompleksan umetnički doživljaj i slika sveta u kom živimo.” (Slavica Obradinović, istoričar umetnosti iz teksta kataloga)

Isidora Ivanović i Maja Đurović - okosnica društva kroz crtež i sliku
Isidora Ivanović, Diši, rapidograf na papiru, 2021.

Foto: promo