Grad Kvebek je nekoliko puta proglašen za najbolju turističku destinaciju u Kanadi. Kanadski turisti ovaj grad vole zbog brojnih istorijskih znamenitosti i zbog njegovog evropskog ‘šmeka’. Moto grada je “Tako evropski – a tako blizu”.

Ledeni hotel u Kvebeku - svetska atrakcija slavi 20. rođendan

Sam centar Kvebeka UNESCO je proglasio Svetskom baštinom. Tu se nalaze uske i strme ulice popločane kaldrmom, a zgrade su kao u francuskoj provinciji, od fasadne cigle, sa drvenim prozorima i crvenim krovovima. U staroj luci se nalaze brojne galerije, restorani, pabovi, butici i antikvarnice, i zaista sve neodoljivo podseća na neki evropski kvart.

Pored uživanja u pogledu na crvene krovove u januaru 2021. malobrojni turisti našli su se usred crvenog COVID-19 alarma. Skoro sve što vam padne na pamet bilo je zatvoreno, osim par atrakcija, među kojima je bio i “Ledeni Hotel” koji ove godine slavi 20-i rođendan.

Ledeni hotel u Kvebeku - svetska atrakcija slavi 20. rođendan

Prvi put ovo zdanje je otvoreno u januaru 2001. Promenili su mu nekoliko lokacija, a ove godine se nalazi 30 km severno od grada Kvebeka, samo 35 minuta vožnje kolima. Ovo je bio i prvi “Ledeni Hotel” u Severnoj Americi. Gradi se svakog decembra, otvara se početkom januara, a polako počinje da se “topi i nestaje” već u aprilu. Potrebno je oko mesec i po dana da se “Ledeni Hotel” izgradi, a 50 radnika na tome vredno radi i utroši oko 30.000 tona snega i 500 tona leda kako bi napravili ovo pravo arhitektonsko čudo. Najeftiniji smeštaj za jednu noć, na krevetu od leda, košta oko 450 dolara, a turistički obilazak hotela 25 dolara. Iako su se arhitekte i umetnici i ove zime svojski potrudili da “Ledeni Hotel” dobije potpuno nov i svež izgled, crveni COVID-19 alarm u provinciji Kvebek, ostavio je ovo zdanje skoro bez posetilaca.

Ledeni hotel u Kvebeku - svetska atrakcija slavi 20. rođendan

Ovaj veličanstveni objekat ima preko 40 soba kroz koje umesto glasova radoznalih turista, fijuče vetar i nestvarna tišina, pa je utisak da ovaj (pomalo) tužan 20-i rođendan hotela, na neki čudan način deli sudbinu ljudi. Prošetali smo se prelepom Velikom dvoranom, kapelom u kojoj nije bilo ni mladenaca, ni svatova; obišli smo sobe i apartmane, a među najlepšim bili su Salvador Dalí, Egipatska i Božićna soba, kao i nekoliko komada nameštaja isklesanih od leda. Na kraju smo otišli u čuveni Ice bar u kojem nismo mogli da naručimo i popijemo koktel u čaši od leda jer je bio zatvoren. Slični “Ledeni Hoteli” postoje u Kanadi (Montrealu), Finskoj, Japanu, Norveškoj, Švedskoj i u našem komšiluku – Rumuniji.

Zanimljive činjenice
– Temperatura unutar hotela je uvek oko – 5C.
– Hotel je prepun specijalnih rezbarija po zidovima, kao i skulptura i lustera od leda.
– Omiljena je lokacija filmskih ekipa iz celog sveta.
– Bio je inspiracija za Diznijev film “Frozen”.
– Head & Shoulders je snimio reklamu u ovom hotelu, kao i mnogi drugi brendovi.
– Posle 13-e sezone, zvanična statistika prijavila je preko milion posetilaca i 43.000 gostiju koji su ovde prenoćili.

Tekst: Marina Bulatović
Foto: Lazar Petrović student fotografije na Seneca college u Torontu