Stattwerk je proglasio pobednike dva nacionalna arhitektonska konkusa i njihove ideje za budući balkanski eko-centar na Zelenom vencu. Najbolje među više od 200 učesnika, koji su dali svoje viđenje prvog zelenog, energetski efikasnog solitera u Srbiji, birao je međunarodni žiri, sastavljen od univerzitetskih profesora, arhitekata i stručnjaka za održive izvore energije.
U kategoriji diplomiranih arhitekata, 1. nagradu u iznosu od 10.000 evra, osvojio je projekat studija „Living Future Green“. Među studentskim radovima se najviše istaklo rešenje tima sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u sastavu: Tina Urošević, Stevan Simović i Uroš Marković.

„Bilo mi je divno u Srbiji, osećao sam se kao kod kuće. Biti predsednik žirija jednog ovakvog konkursa je posebno zadovoljstvo. Nema mnogo dobrih prilika za arhitekte danas, pogotovu takvih kao što je rad na inovativnim projektima poput Stattwerk zelenog solitera.

Gledajući radove, osetio sam energiju ljudi koji žele da promene stvari – to je veoma važno. Sa jedne strane imate savršenu lokaciju, sa druge, nadahnute ljude – to je izuzetna šansa“, istakao je predsednik žirija, Alfredo Panjafiel, nekadašnji profesor i arhitekta iz Berlina.

Drugo, treće i četvrto plasirana rešenja, prema oceni žirija, jednako su dobro odgovorila na pojedinačne zahteve konkursa, pa je doneta odluka da se dodele tri jednako vredne druge nagrade (po 2500 evra), a samim tim povećan je i ukupan fond nagrada. Drugo mesto dele studio „React“, „Ured“ studio i Jelena Milošević sa saradnicima. Novčane nagrade (po 500 evra) dobilo je još šest timova – finalista.

„Kada je reč o studentskim radovima, njihova nadahnutost i inovativnost prevazišli su očekivanja žirija. Studenti su pokazali kreativnost u pristupu rešavanja konkursnog zadatka i zrelost u grafičkom predstavljanju svojih ideja“, istakli su iz „Stattwerk“-a.

Drugu nagradu osvojili su studenti Dragan Vuković i Stevo Marijanović, a treću Jegor Aleksić i Filip Radaković. Prvonagrađeni studentski rad dobio je novčanu nagradu od 1500, dok su drugo i treće plasirani nagrađeni sa po 500 evra. „Stattwerk“ je dodelio i dve pohvale za izuzetan trud i pokazanu kreativnost Fedoru Juriću i Mirku Milanoviću.
„Stattwerk“ će, takođe, odabrati i troje studenata koji će imati plaćenu praksu u ovom arhitektonskom birou, pa će samim tim dobiti priliku da rade upravo na projektu prvog zelenog solitera u Srbiji.

Foto: Đorđe Bošković