Zbog svoje održivosti i ekoloških svojstava poslednjih godina drvo igra važnu ulogu u Beču posebno u oblasti subvencionirane stanogradnje i proširenja škola. Od 2009. godine u Beču je u izgradnji jedan od najvećih gradskih razvojnih projekata u Evropi naselje „Jezerski grad Aspern“. U neposrednoj blizini metro-stanice naselja planirana je izgradnja najviše drvene zgrade na svetu. Dosadašnji rekorder je drvena višespratnica u Bergenu u Norveškoj sa 14 spratova i 49 metara visine.

Bečki drveni neboder „HoHo Wien“ biće visok 84 metra. Od 2018. godine u drvenoj zgradi će na 24 sprata biti smešteni restoran, hotel, apartmani, poslovni prostor kao i rekreativni sadržaji. Težište je kako na ekološkom i održivom načinu gradnje drvetom tako i na konceptu niske potrošnje energije. Troškovi izgradnje iznosiće oko 65 miliona evra a najveći izazov kod ovog oblika gradnje je zaštita od požara.

Drvene zgrade ne ističu se samo zbog svoje održivosti. Veliki plus ovog prirodnog materijala ogleda se u niskoj potrošnji energije za obradu za razliku od betona i čelika, kao i u tome što veći deo čine montažni delovi koji se brzo sklapaju, što je od posebne važnosti upravo u slučaju proširenja školskog prostora koji u kratkom roku mora da bude završen. U Beču je od 2014. godine zbog porasta broja stanovnika nekoliko škola dobilo dodatne montažne učionice od drveta.

Godišnje poraste više drveća nego što može da se iskoristi zbog čega je u smislu održivosti drvo korisna sirovina za masovnu upotrebu. I pored svoje lakoće drvo ima visoku čvrstinu i dobar je izolator.
Foto: ©Hertha HurnauBerger+Parkkinen Architekten, querkraft architekten; ©HoHo Wien