Najstariji sajam robe široke potrošnje u Nemačkoj Tendence 2016 održan je prošlog vikenda u Frankfurtu na kojem je učestvovalo 955 izlagača iz 47 zemalja, a kao vladajući trend najavljena je priroda u jesenjim i zimskim enterijerima. Najveći međunarodni sajam robe široke potrošnje u drugoj polovini godine obećava ekološki stav i prirodu postavlja kao inspiraciju i kao izvor materijala za predstojeće sezonske dekoracije i uređenje doma.

tendence_living_jv_004

„Evolucija je prirodan sled svakog razvoja, ali pnekad je revolucija ono što je neophodno za poslovni rast tako da smo odlučili da od sledeće godine Sajam pomerimo za jun mesec i da njegove proizvodne grupe proširimo”, najavio je Philipp Ferger, direktor izlagačke grupe Tendenci.

tendence_giving_tf-012

Priroda je sveprisutna, blag nostalgični ton je dominantan i u njega su savršeno uklopljeni komadi nameštaja i detalji od drveta, recikliranih materijala, kože, zatim prirodna struktura zamišljena za domove ove sezone razbijena je ponekim bleštavim sjajem metala, kao što je bakar koji je i ove godine preovlađujući akcenat.

tendence_living_jv_014

Enterijerom će tokom jeseni i zime vladati intimna atmosfera, harmonija i red – suprotnosti savremenom životu prepunom suvišnih detalja i informacija. Slike u stanu ostaviće utiska kompozicije sa suzdržanom pozadinom kojom gospodare koloritne igre. Neki izlagači vremenski su iskoračili i najavili već prolećne i uskršnje ideje koje uključuju bogate palete, ekološke materijale i nonšalantne forme u izražavanju kroz dekorisanje.

tendence_living_jv_009

Mladi talentovani dizajneri imaju priliku da besplatno izlažu na Sajmu svoje radove, a selekciju ove izložbe izvode Muzeh primenjene umetnosti iz Frankfurta (Museum fur Angewandete Kunst Frankfurt), Udruženje umetnika i zanatlija Nemačke (Bundesverband Kunsthandwerk) i Frankfurtski sajam (Messe Frankfurt).

talents_modern_craft_ps_04

On with your hats je moto pod kojim je postavljena izložba nakita, satova i modnih detalja u okviru prošlonedeljne smotre na kojoj su najavljeni trendovi za predstojeću zimsku sezonu. Tašnice će biti znatno manje, jer su shoppper modeli otišli u prošlost: bilo da je reč o clutch ili camera tačnici – ona je šik i ima taman toliko prostora da u nju stane ono što je neophodno. Za prilike kada je neophodno poneti nešto više uz sebe, najavljeni su rančevi u dimsmeđoj, sivoj, denimplavoj i tamnozelnoj boji.

tendence_talents_accessories&jewellery_ps_08

Nakit će ove zime biti, kao i nameštajmodularan: komadi ovog asesoara biće sastavljeni iz elemenata koji se mogu komponovati, a detalji će biti ukrašeni filigranom. Ogrlice, kao i narukvice biće minimalističke, sa svedenim geometrijskim ili floralnim elementima.

tendence_giving_tf-071

Foto: Messe Frankfurt Exhibition GmbH / Jean-Luc Valentin, Thomas Fedra, Pietro Sutera