Nemački grad Frankfurt je finansijski centar Evrope, ali i fokus međunarodnog konzumerizma u vreme najvećeg sajma robe široke potrošnje Ambiente koji je ove godine u februaru zabeležio rekordan broj izlagača (4.441) i kupcima iz 168 zemalja doneo trend koji istovremeno treba da odogovri na uslove urbanog života, zahteve za individualnim stilskim izrazom i pragmatizmom.


Izložba tradicionalno podeljena na dobro pregledne segmente u kojima su predstavljeni dekorativni i upotrebni predmeti, zatim gadgeti i pokloni, posuđe i ostalo kuhinjsko pokućstvo, kao i modni detalji i nakit, pokazala je nastojanje proizvođača i dizajnera da praktično pristupe konecptu stanovanja, što se pre svega odnosi na uštedu prostora, zatim ostvarenje atraktivnog dizajna koji je sveden, ali ne i minimalistički – on podrazumeva obilje pametnih i savremenih dizajnerskih rešenja.

Police, držači za kapute, kutije, čiviluci, podmetači… od stolova do svećnjaka i stalaka za jaja…. sve su ovo detalji koji će obezbediti kvalitetniju i lepšu svakodnevicu, olakšanu funkcionalnim i jednostavnim pristupom.

Naročitu pažnju privlače zanatski proizvodi koji svojim visokim kvalitetom izrade i lepotom uglavnom prirodnih materijala zaslužuju statuse jedinstvenog umetničkog predmeta.

Izložbena zona u kojoj se predstavljaju mladi i talentovani dizajneri donosi savremene koncepte koji se odnose na zdrav život i visoku svest o zaštiti životne sredine – najveći fokus mladih stvaralaca odnosi se na istraživanje materijala i nove primene tradicionalnih načina izrade keramike i stakla.


TRENDOVI
Modest Regeneration – smiren i jednostavan
Istovrmeno savremen i klasičan, ovaj trend donosi ravne i čiste površine u savremen životni prostor, kombinuje dobro već poznate ideje sa novim, a najbolje se ogleda u primeni drveta betona, keramike i bambusa, kao i u lanu, vuni i prirodnim tonovima.


Colourful Intentions – etno prizvuk uz jake boje
Ovaj stil je zasnovan na svetlim i čistim bojama, snažnim paternima, dinamici i vitalnosti. Mešavina materijala, reciklaža, je podržana kroz etno uzore što proizvod ne samo da čini impresivnim već i održivim. Reciklirana plastika, metal i drvo, kao i tekstili sadrže žive desene kao što su kvadrati, prugice i dekorativne bordure.

Technological Emotions – inovativni materijali sa dizajnom koji budi emocije
Stilski pravac koji je vizionarski, sofisticiran i senzualan u isto vreme. Eksperimeti sa novim tehnologijama ne samoo da su impresije u praktičnom smislu, već dizajn koji ima emotivnu vrednost. Ovo uključuje i neobične kombinacije materijala, proizvoda, papira, lana, inovativnih vizuelnih akcenata, struktura…

Opulent Narrtations – hrabro i opulentno
Izazovan trend koji je umereno ekscentričan i nosi istorijske asocijacije. Ovaj pitoreskni profil najbolje oslikavaju skupoceni orijentalni materijali i ljubav prema raskoši. Uključuje umetnički dekorisan porcelan, drago kamenje, kožu ručne izrade, brokat, reljefne gravure i vez.

Foto: Messe Frankfurt GmbH, Kaehler, Leonardo, Nude, Ad Hoc, Dibbern, Guzzini, Vista Alegre, Villeroy&Boch