Kao međunarodni sajam široke potrošnje broj jedan, Ambiente u Frankfurtu kao nijedna druga izložba u svetu najbolje predstavlja novitete iz oblasti uređenja, dekoracije i robe širokog spektra najavljujući trend koji ove sezone s jedne strane ističe jasne oblike i sofisticirane strukture, a s druge pažnju na visokom stepenu kvaliteta i načinu na koji se materijali obrađuju što proizvodu daje vrednost i autentičnost.

Ovogodišnju izložbu videlo je preko 150.000 posetilaca iz 150 zemalja što ovaj Sajam stavlja iznad konkurencije u svojoj robnoj kategoriji.

U okviru najatraktivnijeg i najposećenijeg Sajma održavaju se i postavke rezervisane za mlađu generaciju dizajnera koja traži put na tržištu u okviru zona Next i Talents gde su ove godine naročitu pažnju savremenom primenom tradicije u keramici privukli talenti iz Portugalije.

Ekološki proizvod koji je poslednje decenije postao imperativ u industrijskom dizajnu predstavljen je kroz izložbu Ethical Style Guide u kategorijama ‘eco-friendly materials’, ‘fair & social production’, ‘re/upcycling design’ i ‘handmade manufacturing’.


U opremi za enterijer su prisutni pomalo haotični pačvork motivi i nasuprot njima čiste skulpturalne forme koje ostavljaju upečatljiv odraz svojom siluetom koja je u okvirima klasične elegancije.


Studio bora.hreke.palmisano postavio je i ove godine trendove koji su inspirisani poslednjim ostvarenjima iz oblasti arhitekture, dizajna, umetnosti i mode. Selekcija koja je načinjena iz ponude preko 4400 izlagača rezultirala je izložbom onih proizvoda koji će ove sezone oblikovati stilska strujanja (Trend Show), a koja su opisana kao elegantna, autentična i rafinirana.


DELICATE STRUCTURE
Filigranske teksture inspirisane su kreacijama prirode. Pomoću inovativnih manufakturnih procesa nastaju rafinirane površine koje posmatrača pozivaju na taktilno iskustvo i obezbeđuju pun čulni doživljaj. Ledeni kristali, odsjaj vode, žilice na listu, nanosi peska su uzori za 3D replike ovih fenomena u printu i atraktivnog dizajna.


HONEST MATERIALS
Visokokvalitetno zanatstvo čuva duh tradicije kroz originalan pristup materijalima, jednostavnom izgledu, šarmu i malim neprvilnostima koje proizvodu daju originalni pečat. Zemljano posuđe, lan i boje koje podražavaju nijanse drveta su ono što opisuje ovaj priridni trend.


JUMBLED PATTERN
Omaž bezbrižnoj mladosti, poziv da se mašta rascveta, jedan kontrolisani haos paterna i motiva uz vedru igru donose simbiozu stila, jedinstvo geometrije i naive, bizarnog i vintage. Svetle boje ovde određuju ton – detalji, dugmići i amblemi su načičkani detalji koji skreću pažnju.


NOTABLE SHAPES
Pročišćene linije i autentičan dizajn sa oblicima koji prate tradicionalni pojam elegancije imaju epicentar u skulpturalnim formama i monolitnim masama. Koža, egzotično drvo, somot, mermer i metal donose kontrastne površine i kombinacije suprotonosti sa namerno razrađenim efektima u obliku dijamantsih motiva i geometrijskih paterna.

Posetu i izlaganje na ovom sajmu kod nas omogućuje firma „Zodax” Beograd koja je zvanični zastupnik Frankfurtskog sajma za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju (Resavska 32/IV, www.zodax.rs).

Foto: Messe Frankfurt GmbH Jean-Luc Valentin, Petro Sutera, bora.herke.palmisano