Izložba Knjiga izvan knjige, literarne refleksije u vizuelnom  Gordane Kaljalović Odalović može da se pogleda do 22. aprila u Centralnom holu Narodne biblioteke Srbije. Autorka kroz različite intervencije na knjizi postavkom ukazuje na to da je knjiga objekat koji živi život u sebi i oko sebe, u vidu skulpture, instalacije, objekta ili videa.

Ovom izložbom Gordana Kaljalović podvrgava kritici društvenu mrežu Fejsbuk kao najučestaliji oblik komunikacije, kao što nas kroz rad Arheologija sećanja odvodi u mračno poglavlje istorije, Drgi svetski rat u kom je Narodna bibliotoeka Stbije bila bombardovana.

Gordana Kaljalović spaja svoja paralelne profesionalne orijentacije i intelektualna uporišta: umetnica je diplomirala i magistrilala na Fakultetu likovnih umetnosti, a potom i na Filološkom fakultetu u Beogradu. Bila je dugogodišnji predavač na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na Odseku za vajarastvo – otuda je ova izložba temeljno razrađena i kao jedinstvena literarno-umetnička studija u kojoj su reči pretvorene u trodimenzionalnu prostornu umetnost, a likovnost je utonula u reč.

Foto: promo (Gordana Kaljalović, Đorđe Odalovič)