Tradicionalna izložba arhitekture, 41. Salona arhitekture biće održana 27. marta 2019. u 19 časova u Muzeju primenjene umetnosti.

Sa izabranim sloganom „Na ivici” pod kojim će se održati ovogodišnji 41. Salon arhitekture, tradicionalna izložbe arhitekture koju organizuje Muzej primenjene umetnosti, označava se sveprisutni osećaj da su profesija arhitekte i arhitektura kao disciplina, koja je kroz istoriju imala suštastveni civilizacijski značaj, danas na ivici da izgube svrhu. Među arhitektima je sve više izražen osećaj neizvesnosti pred izazovima bliske budućnosti u kojoj će ubrzana transformacija tehnologija dramatično menjati oblik i tempo prenosa i realizacija arhitektonskih ideja. Ali i u kontekstu društvenih promena koje tehnologija i politika s njom u skladu uzrokuju. Takva situacija oseća se globalno, gde su mnogo povoljniji uslovi za arhitektonsku struku nego kod nas, i gde se o pitanjima arhitektonske profesije vodi stalna debata o tome šta sve utiče na arhitektonsku praksu i obrnuto kako taj rad može i treba da utiče na okolni svet, odnosno na razvoj nove i popravku postojeće urbane, arhitektonske i ekološke strukture i kulture i kako za to pridobiti i prosvetiti političke i finansijske centre moći.

Ova savremena pitanja položaja, vrednovanja i uticaja arhitektonske profesije su još značajnija u svetlu obeležavanja velikog arhitektonskog jubileja, 100 godina od osnivanja Bauhausa (1919-1933), tog herojskog, pionirskog doba moderne arhitekture i umetnosti koji je imao sveopšti uticaj na arhitekturu, dizajn i kulturu življenja u XX veku.

Kustos Salona i urednik kataloga je mr Ljiljana Miletić Abramović, kustos Odseka za arhitekturu i direktor Muzeja Primenjene umetnosti. Izložba će biti otvorena do 30. aprila.