Šesnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA biće održano od 22. aprila do 20. maja 2021. u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda. U fokusu ovogodišnjeg BINA programa je izložba „Beogradska škola stanovanja od kraja 1950. do sredine 1980. – Kompleksnost ideja“.

Manifestacija se ove godine realizuje kroz četiri programske celine, a namera organizatora je da se kroz niz programskih formata – izložbi, predavanja, pratećih programa i tematskih šetnji, predstave kvalitetna ostvarenja koja su realizovana u oblasti arhitekture, sa posebnim osvrtom na Beograd i region, kao i na doprinos i domete koji su domaći arhitekti postigli u sferi savremenog stanovanja. Svi programi BINE su besplatni.
Za vas izdvajamo pet stručnih programa s ovogodišnje BINE koje ne smete propustiti.

Pet stručnih programa na BINI koje ne smete propustiti
Supersquadra 308 sul (1)

Seminar ARHITEKTI/PROJEKTANTI/PRAKTIČARI
Ovaj Seminar koji BINA BINA organizuje sa Inženjerskom komorom Srbije biće održan 10. maja u zgradi Roaming Group (Južni Bulevar 10) od 10 do 15 časova. Planirana je šetnja kroz delove prostora sa kratkim opisom proizvoda koji su uspešno implementirani u arhitekturu i enterijer ovog poslovnog objekta. Predavanja imaju cilj da nadograde profesionalna arhitektonska, projektantska i praktična iskustva, kao i da pronadju održiva rešenja koja su okrenuta budućnosti arhitekture. Uvodnu reč daće Milan Đurić, predsednik UAS. Moderator je Natalija Jovanović, članica BINA programskog tima.

Pet stručnih programa na BINI koje ne smete propustiti
Kolektivno stanovanje

Predavanja “ZOOM 1” & “ZOOM 2”
Predavanje “Zoom 1” je na programu manifestacije 24. aprila u 18 časova, Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda. O temi “Кolektivno stanovanje druge polovine 20. veka – iskustva Istočne Evrope” razmatraće moderator Vladimir Lojanica i Tanja Damljanović Кonli dok su učesnici Кimberli Zarekor (SAD), Florijan Urban (Velika Britanija), i Vladimir Kulić (SAD). Predanje “Zoom 2” održava se u 14. maja u 18h na istom mestu, na temu “Savremeno stanovanje – na tragu Beogradske škole stanovanja”. Moderatori su Vladimir Lojanica i Tanja Damljanović Кonli, a učesnici Vasa Perović (Slovenija),Goran Vojvodić, Dejan Miljković, Nikola Seferović (SAD).

Razgovor povodom izlaska iz štampe reprinta časopisa „Arhitektura urbanizam“ br. 74-77
Ovaj program biće održan 23. aprila u 19 časova u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda Moderatorka je Danica Jovović Prodanović, a učesnici M. Marušić, A. Stjepanović, J. Denegri. U ovom kultnom četvorobroju časopisa „Arhitektura urbanizam“ br. 74-77/75 zapisano je jedno izuzetno vreme arhitekture stanovanja u desetogodišnjem periodu, od 1965. do 1975. godine. Časopis je urađen sa autorskim konceptom i uredništvom arhitekte Darka Marušića.
Kao inicijator kompleksne teme stanovanja složene u ovom četvorobroju i uz dobijeno puno poverenje redakcije, urednik je postavljajući njegov koncept, strukturu i sadržaj, izvršio izbor autora i pozvao ih na učešće, konsultujući pri tom najuglednije stvaraoce na polju stanovanja počev od profesora Mate Bajlona, rodonačelnika nastave stanovanje na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Seminar – Park 11_Beograd

Predavanje “Šta je prethodilo Beogradskoj školi stanovanja? Stambena arhitektura 1918-1941”
Predavanje “Šta je prethodilo Beogradskoj školi stanovanja? Stambena arhitektura 1918 – 1941” održaće Vladana Putnik, 8. maja u 18 časova u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda. Beogradska škola stanovanja se s pravom može smatrati ključnim faktorom u razvoju stanogradnje u novijoj istoriji srpske arhitekture. Mnogi arhitekti koji su studirali na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu posle Drugog svetskog rata su se opredeljivali i specijalizirali u oblasti projektovanja što fleksibilnijih i funkcionalnijih stanova, kao i naselja koja bi bila po meri čoveka. Međutim, postavlja se pitanje šta je prethodilo formiranju Beogradske škole stanovanja i da li postoje određena uporišta i veze sa međuratnim periodom, kada se takođe sprovodila intenzivna izgradnja stambene arhitekture. Predavanje Vladane Putnik baviće se ovom problematikom.

Predavanje „Superquadra i relacije sa konceptima Оzarenog grada na Novom Beogradu“
U galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, 15. maja u 18h će predavačica Dragana Mecanov govoriti na temu “Superquadra i relacije sa konceptima Оzarenog grada na Novom Beogradu“. Superquadra 308 Sul u Braziliji, predstavlja najautentičniji stambeni blok, u potpunosti realizovan u skladu sa prvobitnim zamislima i konceptom konkursnog rešenja Lučia Koste. Sadrži elemente i ideje modernističkog oblikovanja i stanovanja. Predavanje povlači paralele i razotkriva relacije sa idejama realizovanim u inostranim primerima, interpretiranim u Beogradu kroz nekoliko decenija druge polovine XX veka.

Foto: press