Ovogodišnje, 18. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA biće održano od 11. maja do 16. juna u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kultunog centra Beograda.

Manifestaciju će 11. maja u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda otvoriti izložba “Daljina koja spaja” posvećena radu uglednog arhitekte Bratislava Toškovića, koji će sa publikom podeliti svoja dostignuća za koja je od Udruženja arhitekata Srbije dobio Veliku nagradu arhitekture za životno delo za 2021. godinu.

U okviru izložbenog programa manifestacije biće otvoreno još pet izložbi. “To Dwell/BEST – Južni Tirol/Beograd” u Galeriji FLU predstaviće arhitektonske susrete troje arhitekata iz Beograda i troje iz Južnog Tirola. Izložba “Španska arhitektura i inženjerstvo u 21. veku iz vizure Rikarda Santonje” u Institutu Servantes predstaviće fotografije ovog autora s fokusom na radove renomiranih španskih arhitekata iz 21. veka. Izložba na otvorenom “Arhitektura, skulptura, sećanje” biće predstavljena u Knez Mihailovoj ulici. U okviru izložbenog programa, biće održana i sada već tradicionalna izložba “Ponesi svoj projekat” na kojoj se predstavljaju mladi autori na početku karijere, a ovaj put to je mladi studio za arhitekturu i enterijer koji su osnovale Iva Bekić i Marija Blagojević Space Love Studio. Izložba “Nagrada Piranesi” je revija recentne arhitekture iz regiona, koja poslednjih godina uključuje i veliki broj najboljih studentskih radova.

Saradnja BINE i internacionalne platforme LINA biće predstavljena kroz program “Urbane mitologije” inspirisan Atinom, dokumentarni film “Public housing: Belgrade Mode” Rebeke Bratož Gornik, i predstavljanje kolektiva Space for Future.

Poseban segment programa čini DOBAR URBANI ŽIVOT 3/GOOD URBAN LIFE 3 koji se ove godine dešava u Kragujevcu u saradnji sa Filološko umetničkim fakultetom FILUM iz Kragujevca i Arhitektonskim fakultetom iz Beograda.

Seminar Arhitekti, projektanti, praktičari predstaviće seriju predavanja za profesionalce posvećene usavršavanju i unapređenju znanja u povezivanju arhitekture i najnovijih tehničko-tehnoloških i inovativnih proizvoda i materijala renomiranih kompanija.

Kao i svake godine značajan deo programa su BINA šetnje: praćenje traga arhitekture Alekseja Brkića i Mihaila Mitrovića, obilazak Francuske ambasade, Spomenika zahvalnosti Francuskoj i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao i tradicionalna šetnje Jevrejskim grobljem. Izletnike ljubitelje arhitekture ove godine, posle Novog sada, Zrenjanina, Pančeva, Kragujevca i Šapca, BINA vodi u Valjevo.

Foto: Španska arhitektura, photo Ricardo Santonja