Avangardni i jedan od najslavnijih arhitekata današnjice, Frenk Gehry, poznat po izuzetnoj sposbnosti manipulacije prostorom i materijalima u cilju postizanja objekta koji zadivljuje, projektovao je Klinički centar za bolesti mozga Lou Ruvo u Las Vegasu.

Frenk Gehry, Lou Ruvo 2

Savremeni medicinski centar uključuje istraživanja, lečenje i prevenciju više bolesti mozga, za šta je sam Gehry postavio uslov iz pijeteta prema prijatelju kojeg je pre nekoliko decenija izgubio zbog jednog od oboljenja mozga. Centar se sastoji iz dva dela spojena dvorištem: jedan je savremen medicinski objekat, i jedinstvnog prostora za izdavanje, namenjenog velikim proslavama i okupljanjima kao što su venčanja, koje simbolično ostaju zauvek u pamćenju! Ovo remek delo koje podstiče imaginaciju i privlači pažnju svojom atraktivnom spoljašnjošću osvojilo je svako poštovanje za odnos funkcionalnosti i dizajna.

Kanadski arhitekta Frenk Gehry (1929.) autor je najvažnijih zdanja savremenog garaditeljstva među kojima su Guggenheim Museum Bilbao, Louis Vuitton Foundation Paris Weisman Art Museum Minneapolis, Dancing House Prague, Vitra Design Museum Germany

Frenk Gehry, Lou Ruvo 5

Foto: architizer, Matthew Carbone