Izložba „Njen krug“ se, nakon premijernog predstavljanja u beogradskoj galeriji Kolektiv, u okviru Mikser festivala seli u Pariz, gde je do 20. avgusta u prostorijama Srpskog kulturnog centra.

Izložba koja prikazuje žensko stvaralaštvo u oblasti arhitekture, urbanizma i dizajna, od početka XX veka do danas, nastala je u saradnji Milene Zindović, urednice knjige „Žene u arhitekturi” i istoimenog internet portala www.zua.rs, Andree Tamaš Dačić i Ivana Stanojeva, autora istraživanja „Ko je gradio naš grad?“ (www.w-a-ns.com), i organizacije Mikser, a u sklopu „Ženijalnog“ programa na ovogodišnjem Mikser festivalu.

„Njen krug“ se bavi promocijom i afirmacijom produkcije žena – autora u oblasti arhitekture, urbanizma i dizajna u Srbiji i Crnoj Gori od početka XX veka do danas. Publici se na izložbi i pratećim programima u okviru nje predstavlja reprezentativan izbor objekata izgrađenih od početka XX veka, predstavnika različitih stilova koji prikazuju arhitektonsko nasleđe Beograda, Novog Sada, Srbije i Crne Gore, a sve sa ženama autorima u fokusu. Uz značajna imena poput Jelisavete Načić, Milice Krstić, Jovanke Bončić-Katernić, Milice Šterić i Radmile Milosavljević i njihov stvaralački opus, izložba upoznaje javnost sa ženskim licem naše arhitekture.

Dizajnerka izložbe je Natalia Zwick.

Foto: Marija Piroški