Priroda koja okružuje porodičnu kuću istovremeno prožima prostor iz svakog njegovog kutka. Neobično liksuzan i autentičan projekat Benguela Cove primer je vrhunskog spajanja enterijera i eksterijera, pejzaža i neporsredne okućnice – otvorenim projektom u kojem se iz gotovoe svake pozicije može uroniti u beskrajni plavi pejzaž ili stenoviti predeo. Za studio SAOTA i ARRCC najveći izazov bio je kako da se prirodne lepote, miris mora i soli, sunce, a pre svega vetar prenesu u enterijer.

Arhitektura i priroda u zagraljaju: porodična vila u Kejptaunu objedinjuje duh mesta i dizajn u minimalističkom maniru


Kuća u zalivu nadomak Kejptauna smeštena je usred stepenastog terena pokrivenog karakterističnom vegetacijom, na koju se nadovezuje morski horizont.

Bočni hodnik vodi u kuhinju izrađenu od monolitnog mermernog bloka. Pogled iza radne površine orijentisan je prema trpezariji. Dizajn enterijera, koji je potpisao studio ARRCC, u minimalističkom je duhu i prati arhitekturu prostora.

Arhitektura i priroda u zagraljaju: porodična vila u Kejptaunu objedinjuje duh mesta i dizajn u minimalističkom maniru
Dekorativnost ovog ambijenta svedena je na najmanju meru, a paleta boja naglašava minimalističku crtu prostora.
Spavaću sobu i eksterijer povezuje pomični stakleni zid, koji vodi na prostranu terasu. Rebrasta nadstrešnica na terasi stilski je usklađena sa plafonima u enterijeru.

Gledana iz lagune, kuća ostavlja nezaboravan utisak, kojim dominiraju moderna arhitektura i lepota pejzaža u koju je uklopljen.

Foto: Adam Letch