Samostalna izložba ilustracija „Sunce, ptice i latice“ autorke Maje Veselinović biće otvorena u petak, 29. marta 2024. godine u 19 časova u Rančićevoj kući, galeriji Centra za kulturu Grocka. Izložbu će otvoriti Nada Serafimović, primenjena umetnica. Prilikom otvaranja izložbe nastupaju učenici OMŠ „Nevena Popović“ iz Grocke.

„Sunce, ptice i latice“ autorke Maje Veselinović u Rančićevoj kući

Izložba „Sunce, ptice i latice“ u Rančićevoj kući, galeriji Centra za kulturu Grocka predstavlja izbor najuspešnijih ilustratorskih projekata autorke Maje Veselinović, nastalih u prethodnih nekoliko godina.

Postavka obuhvata ilustracije za dečje knjige, plakate dečjih pozorišnih festivala, korice knjiga, čestitke, ali i mnogobrojne samoinicirane ilustratorske poduhvate inspirisane suncem, cvećem, morem, pticama, mačkama i drugim svakodnevnim radostima. Radovi su nastajali kombinovanjem tradicionalnih i digitalnih likovnih tehnika.

SUNCE, PTICE I LATICE: Autorka Maja Veselinović navodi u uvodnoj reči kataloga, pričajući o svojim počecima, knjigama za decu, starim slikovnicama, bojama…

– Od najranijih dana crtanje i generalno stvaranje bilo je nešto što donosi mnogo radosti. Kada pomislim na sebe u detinjstvu vidim se okružena gomilom boja svih vrsta, raznih papira, svezaka, šarenih krpica, knjiga i časopisa… I upravo taj osećaj potpune sreće i ushićenja dok stvaram, dok sam zaokupljena nekim svojim „projektom“ bio je ono što me je od najranijeg detinjstva opredelilo za umetnost.

„Sunce, ptice i latice“ autorke Maje Veselinović u Rančićevoj kući

Mislim da knjige za decu, a naročito slikovnice treba čitati u svim životnim dobima. Nemoguće je biti premlad ili prestar za slikovnicu. Za decu su važne jer ih uvode u život, vizuelno i narativno. Gledajući slike i slušajući priču uče se strpljenju, razvijaju empatiju, radoznalost, osećaj za estetiku. Za odrasle su možda još i važnije, jer ako ih čitaju otvorenog uma i srca bolje će razumeti decu, a i sebe…

Primenjena umetnica Maja Veselinović živi u Beogradu, gde radi kao ilustrator, grafički dizajner i strip autor. Do sada je imala 17 samostalnih i učestvovala na preko 70 kolektivnih izložbi kod nas i u svetu (Italija, Francuska, Hrvatska, Slovenija, Švajcarska, Slovačka, Holandija, Ukrajina, Brazil, Australija, SAD). Dobitnica je nekoliko domaćih i međunarodnih priznanja, među kojima su najznačajnije: nagrada NEVEN za najbolje ilustrovanu knjigu (2016), priznanje za ilustraciju na Festivalu ilustracije i knjige BookIll Fest (2016), tri nagrade ULUPUDS-a na godišnjoj izložbi slikarsko grafičke sekcije (2021, 2017. i 2015), plaketa međunarodno Zlatno pero Beograda (2019) i počasna diploma ZLATNO PERO (2007), Grand Prix i specijalna nagrada žirija za inovaciju 2. Međunarodnog salona stripa u Beogradu (2004).

Dve knjige koje je ilustrovala dobile su prestižnu oznaku THE WHITE RAVENS. Po izboru magazina PRINT, vodećeg američkog magazina za grafički dizajn, svrstana je među 12 najzanimljivijih ilustratora u Evropi za 2008. godinu. Članica je slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS sa statusom samostalnog umetnika.