Izložba dela najistaknutijih vojvođanskih slikara druge polovine 20. veka otvorena je danas u izložbenom prostoru Narodne banke Srbije u Beogradu u organizaciji Vojvođanske banke i Galerije Matice srpske kao deo projekta „Odgovorno u kulturi“. Izložba je idejno i koncepcijski odjek svetskog trenda nege umetničke baštine u kojem banke preuzimaju kulturni i edukativni angažman kroz finansijsku podršku i nastojanje da pristup umetnost omoguće širokoj javnosti.

Među 33 najznačajnija dela panonskih umetnika koja su izčožena mogu se videti slike poput „Lutajućeg sunca“ Milana Konjovića, „Krčedina“ Milana Kečića, „Titela“ Stojana Trumića, „Novog Sada“ Milana Keraca, „Sakule“ Zorana Petrovića, „Sentandrejskog trga“, Vere Zarić i brojnih drugih.

Velika postavka u Beogradu biće početna stanica „Karavana slika“ afirmisanih autora iz bogate umetničke kolekcije Vojvođanske banke, koja će u narednih nekoliko meseci obići pet gradova u Srbiji.


Dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske istakla je prilikom otvaranja ove 33 slike ilustruju tokove i domete nacionalne likovne umetnosti druge polovine 20. veka na našim prostorima te su osnov za razumevanje istorije umetnosti te epohe.


„Priliku da u Beogradu po prvi put izložimo ova vredna i pažljivo odabrana dela dugujemo našim partnerima iz Galerije Matice srpske, ali i Narodnoj banci Srbije koja nam je ustupila izložbeni prostor. Stručnjaci Galerije su dali značajan doprinos i uložili puno truda kako bi se bogata kolekcija srpske likovne umetnosti, koju baštini Vojvođanska banka, obradila i predstavila javnosti“, rekla ja rekla je Zorica Džida, direktorka Sektora društveno odgovornog poslovanja Vojvođanske banke.

Postavka će ljubiteljima umetnosti biti dostupna do 12. maja, radnim danima 10 do 18 časova, ulaz za posetioce je besplatan.
Foto: pr, FORMAT 88