Samostalna izložba jednog od najistaknutijih domaćih vizuelnih umetnika srednje generacije, Nikole Kolje Božovića, otvara se 14. septembra 2018. u rezidenciji ambasadora Švajcarske u Beogradu. Izložba slika, skulptura i instalacija pod nazivom „Epik“ predstavlja vizuelne parafraze epskih pesama iz ciklusa o Marku Kraljeviću.

„Transponovanjem južnoslovenskih folklornih epova o Marku u današnje doba i u formu performansa, Božović prati logični sled prelaska pripovedačke žanrovske forme četrnaestog veka (deseterička epika izvođena uz gusle) u popularne žanrove današnjice (animacija, performans, pseudo-dokumentarizam i selfi), projektujući recidive epske forme i motiva, kao što su Markov buzdovan šestoperac ili verni konj Šarac, u stilizovane i komodifikovane postindustrijske fragmente. Božović prepoznaje želju za karakterizacijom i bližom identifikacijom sa herojem i istražuje je kroz duhovitu seriju radova kojima epski diskurs vezuje za savremenu opsesiju popularnošću“, objašnjava kustoskinja izložbe Aleksandra Lazar i dodaje: „Kako bi ovaj heroj izgledao danas? Da li bi učestvovao na rijaliti programima? Da li bi njegova izražena muževnost bila dovedena u pitanje? Božovićev dosadašnji umetnički rad često koristi humor kroz igru elemenata, a sada on pronalazi i maske potrebne za tu igru. Uz pomoć perike, kostima i šminke, umetnik stvara seriju konceptualnih portreta, projektujući uznemirujuće ranjiv i ambivalentan lik koji želi da se dopadne, dok epske parafraze služe kao dekor fikcije i performansa gde umetnik istražuje savremene opsesije heroizmom, popularnošću i mitologijom. Marko/Kolja je groteskni, ali dopadljivi heroj spreman na sve.“

Pogledajte Staying here with you: Katja Schenker i Ivan Grubanov u švajcarskoj rezidenciji

Nikola Kolja Božović (1975) je diplomirao i magistrirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Na istom fakultetu radi kao vanredni profesor. Jedan je od osnivača grupe HYPE i asocijacije „Umetnost realnosti“. Bio je učesnik brojnih samostalnih i grupnih izložbi. Izlagao je u Beču, Kelnu i Moskvi, na Internacionalnom bijenalu umetnosti u Pekingu (2017) i u Muzeju umetnosti Kine u Šangaju (2017). Dobitnik je nagrade za studentski crtež (1999), nagrade „Zlatna paleta“ (2001) i „Beli anđeo“ (2001), kao i počasne nagrade „Centro-periferia“ (izložba osamnaest odabranih mladih umetnika iz celog sveta, Federculure, 2007. Rim). Dobitnik je stipendije fondacije „The Krasner-Pollock Foundation“ (2011). Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije. Njegova dela se nalaze u RADIX kolekciji u Beogradu, Muzeju grada Beograda, Borusan kolekciji u Istanbulu i dr.

Foto: Nebojša Babić, Nikola Kolja Božović