Performans Katje Šenker, višestruko nagrađivane, međunarodno priznate švajcarske umetnice i istaknutog srpskog umetnika, internacionalne reputacije, Ivana Grubanova biće realizovan 7. decembra 2017. i rezidenciji švajcarskog ambasadora u Beogradu u okviru kustoskog projekta „Staying here with you“. Kustoskinje su Ester Maria Jungo iz Švajcarske i Ksenija Samardžija iz Srbije.


„Staying here with you uključuje u dijalog umetnika i prostor. Polazi od razmatranja osnovnog pojma pripadanja i nastojanja da se uoče polja zajedničkog razumevanja i prihvatanja uprkos političkim, istorijskim, kulturnim i ekonomskim razlikama. Kroz kustosku saradnju, identifikuju se globalne teme – identitet, telesnost, trajnost, pitanja teritorija i nacija kojima se definišu i preispituju osnovne ljudske potrebe za slobodom i individualnošću“, ističu kustoskinje.


„Performansima Katje Šenker i Ivana Grubanova, u rezidenciji švajcarskog ambasadora u Beogradu, istražuju se i preispituju polja učestalih nesigurnosti, stalnih promena, kao i potreba da se odredi i definiše prostor kao zajednički element pripadanja“, objašnjava Ksenija Samardžija.
Katja Šenker (1968, San Galen) živi i stvara u Cirihu. Dobitnica je brojnih priznanja kao što su Švajcarska nagrada za performans (2015), Prix Visarte (2015) i Nagrada Švajcarske za umetnost (2003, 2004, 2005), a imala je izložbe u Švajcarskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Španiji, Indiji i Kini. Njen rad je trenutno izložen u okviru postavke „Performance Process: 60 Years of Performance Art in Switzerland“ u Muzeju Tinguely u Bazelu.
U svojim performansima Šenker kumulira fizičku spremnost i psihološku energiju. U galerijskim i netipičnim prostorima, izražava se putem crteža, skulptura, objekata i instalacija, koristeći materijale poput drveta, kamena i tekstila. Performansom tokom izložbe „Staying here with you“, Katja istražuje mogućnosti sopstvenog tela u datom prostoru.
Sa druge strane, Grubanov, istražuje teme i sadržaje koji su deo kolektiviteta i nasleđa. Personalizujući ulogu umetnika, kao svedoka i aktivnog učesnika u društvenim i političkim događanjima, on navodi sopstvenu „nemogućnost da ostane izvan istorije”.
Ivan Grubanov (1976, Beograd) je imao samostalne izložbe u Srpskom paviljonu tokom 56. Venecijanskog bijenala (2015), Ron Mandos galeriji u Amsterdamu, Nacionalnom muzeju savremene umetnosti u Atini, galeriji „Loock“ u Berlinu, Laboratorio 987 – MUSAC u Leonu, u „Le Grand Cafe Centre d’Art Contemporain“, Sen Nazer, „Stroom“ centru za savremenu umetnost u Hagu, „Nogueras Blanchard“ galeriji u Barseloni, „Expodium“ u Utrehtu i mnoge druge.
Foto: promo, Marija Konjikusic Design Isidora M. Nikolic, Emanuelle Bayart, Courtesy of Loock Gallery, Berlin and Ron Mandos, Amsterdam
TAGOVI: Katja Schenker, Ivan Grubanov, izložba, performans, Ambasada Švajcarske u Beogradu, švajcarska rezidencija, Prix Visarte, Performance Process: 60 Years of Performance Art in Switzerland