Izložba slika na svili u vidu ešarpi i marama Maruške Topalović može da se pogleda u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka (Beograd, Rige od Fere 4) od 25. maja do 7. juna 2017.

„Maruška Topalović započela je svoju svilenu priču odmah posle srednje škole, praveći nakit od ostataka dragocene tkanine, a zatim je krenula da slika na njoj, usavršavajući svoju tehniku, puštajući mašti i imaginaciji da je slobodno vode. Razgovor sa sobom i o sebi započela je mudro, andrićevski, čitajući između redova svoje znakove pored puta”, napisala je u katalogu izložbe direktora Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, istoričar umetnosti Marina Lukić Cvetić.

Originalne kolekcije umetnice su naročito zanimljive sturčnoj publici jer su inspirisane muzejskim artefaktima koje nisu samo puke kopije: „Jedna od najuspelijih i najatraktivnijih ideja je šara zapadnomoravskog, pirotskog ili staparskog ćilima. Motiv izveden tkanjem oštrih, upredenih, vunenih niti, preselio se na svilu potpuno druge paučinaste, strukture. Intenzivne, komplementarne , čiste boje originala koje je zahtevala pređa, na svili su bile potpuno neadekvatne. Svila je zahtevala transparentne, nežne, suptilne tonove, blage kontraste i mesta na kojima ostaje netaknuta”, stoji u katalogu izložbe.

Posedovati poneki model iz njene kolekcije, ukazuje na dobar ukus, visoki dizajn ali i prestiž, jer Marušku Topalović izdvaja dobro oko, siguran potez, akvarelska žustrina, osećaj za meru, kreativnost i istančan ukus.