„Čarobno drvo”, izložba slika i nakita Milice Živadinović koja 20 godina živii radi u Parizu može da se pogleda još danas i sutra u Nacionalnoj galeriji (Beograd, Dositejeva 1).

Likovnu šetnju kroz neistraženi prostor kosmičkog, započela je pre 10 godina, baveći se odnosom mikro – makro – dajući svoja viđenja u domenu slikarstva… odnosno vezom između ljudskog oka i planetarnog sistema stvarala je sopstveni imaginarijum. Od tada, neprestano nadograđuje tu priču, tražeći istovremeno intimnu, a nedokučivu suštinu svemira. Samo nešto malo kasnije, počela je da se paralelno bavi, i spojem etnološkog i kosmičkog, kroz drugi stvaralački medij – nakit. Iza ovog bajkovitog – a životnog uvoda, krije se likovna priča naše umetnice Milice Živadinović, koja već 20 godina živi i stvara u Parizu. Tako, vešto artikulisana u različitim vidovima likovnog izražavanja, u Nacionalnoj galeriji „Beograd“, predstavlja se izložbom slika i nakita, kao i fotografija Tamare Rodić i Dejana Zarića koje se oslanjaju na njeno stvaralaštvo… a objedinjuju ineresovanje umetnice da – sve što je realno, može da bude i vanpojavno… i obrnuto.


I sam naziv – „Čarobno drvo“ izložba je ponela po istoimenoj slici – nastaloj nedavno, a kojom je oživljeno naizgled obično drvo… i tako postalo umetnicina i naša veza sa kosmičkim… a predstavlja i njen specifičan povratak figurativnom slikarstvu.


Sponu etnologije, tradicije ukorenjene duboko u srpskoj umetnosti i kosmosa, Milica Živadinović prikazuje kroz različite forme – slike i nakit, koji se, međusovno prate, koloritstički i tematski.
Nakit je unikatan, slikan rukom, i otkriva senzibilitet umetnice da unese novi život šarama sa tradicionalnih srpskih ćilima… neki su jednostavni, gotovo minimalistički, a drugi čarobnih boja i ornamentike, i privlače nas kao kaleidoskopi. Svaki komad je slikan tankim četkicama na pozlaćenoj ili posrebrenoj podlozi, a zaštićen slojem specijalne smole.

Tekst: Maja Živanović

Foto: Tamara Rodić i Dejan Zarić