Salone del Mobile 2018, sajam nameštaja u Milanu koji ovaj grad jednom godišnje pretvara u svetski epicentar dizajna i kreativne industrije, predstavio je od 17. do 22. aprila nove trendove koje karakteriše vrhunski i autentičan dizajn, kvalitet izrade i inovativnost. Na sajamskoj izložbenoj površini od preko 200.000 m2 koju je videlo preko 400.000 posetilaca, i na više lokacija u gradu (FuoriSalone), sadržaji i koncepcije, zatim tematski projekti doprineli su da ova manifestacija postane najprestižnije i najkompetentnije mesto preseka trenda, biznisa i kreativnosti.

Predstavljamo trendove koji su se na ovogodišnjem, 57. po redu sajmu nameštaja u Milanu, izdvojili!
ČISTE LINIJE
Trend dominantan kod većine italijanskih i nordijskih izlagača donosi pročišćene oblike, jasne forme i rasterećenost od suvišnih detalja – ovo je istovremeno najbolji opis za savremeni manir uređenja životnog prostora (AndreuWorld, Bolzan, Pedrali).

SAVREMENA OTMENOST
Nameštaj koji odaje stilski individualizam donosi nešto naglašeniji dodir luksuza koji se najbolje očituje kroz primenu plemenitih i skupocenih materijala kakvi su mermer, egzotične vrste drveta, zatim velur koji svemu daje raskošni zanos (Jumbo Group, Ditre Italia, colos) .


KOLORITNA FANTAZIJA
Brojni su proizvođači, prevashodno oni avangardnije koncepcije, koji boju primenjuju kao ravnopravni element oblikovanja pa čak i dizajnerskog koketiranja, a u ovogodišnjoj paleti istakli su se jarki, topli tonovi poput koralnocrvene, ljubičaste i njoj bliske boje godine – ultrraviolet, zatim zelene, i uz širi spektar pastelnih tonova. Čitavi komadi nameštaja indigoplave ili crvene boje, poput stolice, tretiraju se kao bojeni akcenat prostora (Kartell, Moroso, Pedrali, Bross)!


IGRA POVRŠINAMA
Volumen, i oblik naglašeni kroz mudre izbore struktra na jednostavnim formama dominiraju kao nosioci utiska. Podražavanje neobičnih površina na kojima je vreme ostavilo trag najviše se zapaža na luksuznim tepisima (DOMITALIA, Amura).


NEPRIKOSNOVENA PRIRODA
Drvo, omiljeni prirodni materijal primenjen je u nekoliko manira, a među njima se ističu savremeni oblici gde je obrada dovedena do savršenstva, kao i oni u kojima je ono poluobrađeno sa ciljem isticanja njegove prirodne lepote i strukture (offecct, Ethimo).

NEZAOBILAZNI KLASICI
Dizajn i kvallitet čija se prepoznatljivost meri decenijskim vremenskim rasponom prisutni su kod tradicionlanih izlagača kao što su Thonet, Wittmann, Knoll, Kartell, Vitra.

EKSTRAVAGANTNI DODIR
Ono što hrabrije uvek obraduje jesu neponovljivi oblici, boje i reminiscencije kakve poznajemo iz posmodernističkih eksperimenata, a koje još uvek volimo (Kartell, Baleri Italia)!


OUTDOOR SEGMENT
Pored toga što se sajam održava pred sam početak letnje sezone, najveći proizvođači nameštaja za otvoreno dolaze upravo iz zemalja u kojima leto traje gotovo pola godine – ove sezone uživaćemo u netipičnim kombinacijama materijala, kao i u tradicionlano savremenim baštenskim linijama (Ethimo, colos).

 

NOVI PATERNI
Neke dizajnerske igre možda deluju poznato, jer su deo tradicije (Missoni) – ipak, dolaze nove, neočekivano cvetne kombinacije koje poznaju dobro uhodane igre ritma i kolorita.


KVALITETAN TEKSTIL
Kučni teksti je dominantna odrednica kvaliteta izrade i obrade tapaciranih komada, zatim prateće kućne opreme. Kvalitet, jednostavan izraz i dobra komunikacija strukture i boje odlikuju proizvode kompanije sa severa Evrope (kvadrat, arketipo).

 

Foto: promo (Missoni, kvadrat, Jumbo Group, Moroso, Andreu World, offecct, Kartell, ETHIMO, pedrali, bolzan, NOVAMOBILI, DOMITALIA, Ditre Italia, vitra, Baleri Italia, colos, arketipo, bross)