Godišnja izložba „Eksperimentom do” predstaviće u galeriji Singidunum od 7. do 17. marta 2018. godine radove koji su autorski izraz petnaest umetnika u okviru Sekcije za tekstil i savremeno odevanje ULUPUDS-a.


Sam naslov izložbe dovoljno provocira umetnike da se upuste u avanturu osmišljavanja novih dizajnerskih rešenja za već postojeća, ili nova dela, u oblasti dizajna tekstila i savremenog odevanja. Eksperiment je ovde shvaćen kao autorski izraz, potreba za novim rešenjima, prostor lične slobode umetnika, mogućnost drugačijeg izraza kad je reč o modnom dizajnu. Konceptualni pristup dizajnu testila upućuje na važnost ideje kad je reč o savremenim odevnim predmetima. Ideja prethodi formi i funkcionalnosti i prevazilazi značaj estetike. Koncept same izložbe otvara put za jedno malo drugačije shvatanje mode, gde se kroz eksperimentisanje umetnika, sa formama, materijalima, kombinovanjem raznih materijala, tehnika i eksperimentisanjem sa raznim medijima širi polje mode, zalazi u druge umetnosti i time se vraća modnom svetu obogaćeno novim iskustvima.
Ovogodišnje jubilarno izdanje izložbe „Eksperimentom do” dovelo je članove Sekcije do različitih idejnih i formalnih rešenja kad je reč o dizajnu tekstila, odeći, obući i aksesoaru. Slobodna forma izložbe dala je prostor svakome od njih da izrazi svoj senzibilitet, kreativnost i sposobnost balansiranja između tekstila, kao osnovnog sredstva izražavanja modnih dizajnera – i teme i ideje koja to izražajno sredstvo oblikuje.

Foto: promo Singidunum