Najveći sajam kućnog tekstila Heimtextil koji je početkom januara održan u Frankfurtu najavio je urbane trendove za budućnost u kojima nas očekuje zdravije, fleksibilnije i korisnije prostorno okruženje u kojem ćemo se često vraćati starim i odbačenim objektima koji će novi smisao dobiti kroz re-made procese, a digitalizacija će biti spona između manufakturnog procesa izrade tekstila i savremenog potrošača.


Svako ko je početkom godine posetio vodeći sajam kućnog tekstila mogao je u jednom dahu i na više nivoa da upozna sve trendove za 2018. i 2019. godinu: ceniće se individualnost i inovacija, rečju  „Budućnost je urbana”, kako je glasio moto izložbe (The future is urban). Novi stilovi, boje i dezeni tekstila za enterijer najavljuju zdraviji i održiviji način opremanja i uređenja.

Tačno 2.975 izlagača na ovoj svetskoj izložbi orijentisali su svoje proizvode, bilo da se odnose na rezidencijalne ili poslovne objekte, ka udobnosti, saglasju stila i potreba, i već uveliko aktuelnom nordijskom estetsko-životnom konceptu – Hygge.


Ideja kao i naziv sajamskog koncepta o urbanom trendu (The future is urban) koji su definisali međunarodni eksperti za dizajn počiva na činjenici da polovina svetske populacije živi u gradovima – stoga su trenodvi oblikovani ne samo u okvirima desena i materijala, već kompletnih projekata enterijera.


Topli i opuštjući karakter tekstilima daće ove godine pastelni tonovi sa akcentom na lila kombinacijama i prirodnim materijalima. Paleta se kreće od svetloružičaste, preko boje jorgovana i koralne, do peska, sive i nude, a tu su akva i petrolej varijante. Jasne linije, somotske strukute i površine visokog sjaja biće udruženi sa ovim nijansama.

Klasična indigoplava će biti hladnija strana, a tipični dezeni koji se interpretiraju na nov način su tradicionalne mustre, batik il isprani tekstili koji ostavljaju utisak ručnog rada.

Trijumf zelene obezbediće zasićene nijanse ove prirodne boje i to kroz vesele motive biljaka, listova, venčića, grančica, kaktusa, palmi i sličnih botaničkih formi, i to najčešće na tamnim podlogama. Pokoja topla crvenkasta boja bobice ili rose ton će razbiti ovu prirodnu simfoniju.


Crno i bleštavo uz poneki svetleći kamenčić biće moderan akcenat koji u kombinaciji sa zlatom i nešto mirnijom sunčanožutom bojom otvara široko polje mogućnosti sa grafičkim igrama dezena – ekskluzivnost je zagarantovana. Metalni sjaj ne samo da daje otmeni ton već i notu visoke elegancije.


Grafičke šare su i dalje u modi, i to one prilično opuštene inspirisane 50-im godinama, zatim bogatstvom Art déco stila što pojačava implus jednog novog talasa koji pre svega ostavlja utisak umetničkog rada i nadahnuća. Mustre koje se prepliću često se oslanjaju na melange, handmade ili used optiku, a tu su i nezaobilazni potezi slikarskom četkicom.


Naglašene teksture koje prijaju i taktilnim čulima ostaju deo trenda i njihova primena nema granica. Prirodne strukture, kao i one umetničke inspirisale su grafičke igre i rešenja sa 3D efektom, igre glatkih i hrapavih površina, one fine i grube, mat i sjajne, transparentne i zatvorene – inspirisane su industrijskim i komercijalnim standardima, zatim utilitarnim karakterom materijala.

TRENDOVI ZA 2018/2019. KOJE JE POSTAVIO MEĐUNARODNI EXPERTSKI TIM

Relax/Recharge
Uticaj boja poznat je na psihu i emocije – ove godine u trendu obojena svetlost biće ta koja će doprineti opuštanju ili „punjenju baterija”. Topli prelazi daju snagu mekim materijalima i prostorima. Dizajn se prilagođava materijalizaciji, jedinstvu boje i objekta gde su zidovi, podovi i nameštaj preliveni desetinama nijansi crvene ili plave.

Perfect Imperfection
Povratak zanatskih veština spontano je ukazao na značaj nesavršene izrade, na lepotu i identitet koji time objekat dobija. Oživljavanje drevnih veština i zanata došlo je kao prirodna reakcija na preterani konzumerizam dajući predmetu narativnu vrednost.

Soft Minimal
U eri ubrzane urbanizacije gde životni i radni prostor postaje sve manji menja se i životni stl, baš kao i lični izraz u ambijentu. Kućni tekstil je postao višenamenski i prilagodljiv. Materijali su funkcionalni, pogodni za izmene namene i prostora, lišeni suvišne dekoracije. Ovaj trend je orijantisan na lepa, jednostavna i elegantna rešenja za sva vremena.

Adapt+Assemble
Trend koji se obraća savremenim nomadima spremnim na promene u svakom trenutku i na svakom nivou: modularni dizajn osmišljen je za jednostavno kombinovanje i konstruktivne metode brzog i lakog spajanja. Svedene geometrijske forme u tekstilu mogu svakog trenutka da se spakuju i ponesu na put, a inspirisane su industrijskim i komercijalnim standardima, zatim utilitarnim karakterom materijala.


Foto: promo, Messe Frankfurt GmbH/Pietro Sutera