Drugi Dan italijanskog dizajna, inicijativa koju promoviše Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije u saradnji sa Ministarstvom kulture i turizma, Trijenaleom u Milanu, Italijanskom agencijom za spoljnu trgovinu ICE, Salonom nameštaja u Milanu, Asocijacijom za industrijski dizajn, Fondacijom “Kompaso d’oro” i Fondacijom Altagamma, održan je 1. marta 2018. s ciljem da se obeleži izvanrednost italijanskog dizajna u svetu kao značajnog sektora italijanske kulture i privrede. U ovu inicijativu uključeno je 100 “ambasadora” italijanske kulture (dizajneri, preduzetnici, novinari, kritičari, komunikatori, profesori…) koji su u preko 100 gradova širom sveta govorili o odnosu između dizajna i održivosti.

Povodom drugog izdanja Dana italijanskog dizajna Italijanski institut za kulturu u Beogradu organizovao je okrugli sto o savremenom dizajnu na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Na ovom okruglom stolu učestvovali su arhitekta Frančesko Freza iz studija Piuarch iz Milana, koji je bio u ulozi “Ambasadora italijanskog dizajna”, arhitekta Vladan Đokić, dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, arhitekta Tijana Đorđević arhitekta automatizacije zgrada iz 2G Srl u Milanu i arhitekta Zoran Đukanović sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu u ulozi moderatora. Oslanjajući se na sopstvena iskustva i različite individualne poglede oni su diskutovali o odnosu između dizajna i održivosti u ekonomskom, društvenom i ambijentalnom smislu. Cilj je da se istraži šta svet projektovanja može da pruži kao poseban doprinos uvažavanju prirode i ljudskog bića.

Manifestacija Dan italijanskog dizajna doživela je veliki uspeh 2017. godine i zabeležila prisustvo od oko 20.000 stručnjaka za dizajn u preko 100 gradova u svetu u kojima je ona održana.

Foto: Bisazza