Osmi Mikser festival, najveća regionalna smotra kreativnosti i inovacija, održaće se po peti put u beogradskoj četvrti Savamali, od 8. do 12. juna 2016. godine, na više od 40 lokacija i uz učešće oko 1000 stvaralaca. Ovogodišnji Mikser festival odvija se pod sloganom „Osetljivo društvo (Sensitive Society)“, snažno obojen temama rodne ravnopravnosti i ženskog stvaralaštva, društvene jednakosti, otvorenog dijaloga, mulikulturalnosti i efikasnijeg rešavanja konflikta.
Fokus ovogodišnjeg Mikser festivala je trostruk i u centar pažnje, pod kapom noseće teme „Osetljivog društva”, donosi žensko stvaralaštvo i rodnu ravnopravnost, zatim izbegličku krizu i moguće pravce integracije izbeglica u evropsko društvo, i na kraju na otvorene platforme za razmenu znanja i ideja.

Black box 2

Celokupni program festivala biće podeljen u nekoliko segmenata kao što su Mikser razgovori, izložbe, radionice, predavanja, debate, performansi, muzika, programi za decu i mlade, Mikser Kino, a zajednički imenilac svim programskim celinama biće uklanjanje granica sa kojima se ljudi suočavaju zbog rodnih, starosnih, rasnih, etničkih, religijskih ili kulturnih razlika.

Mikser Design
Stvaralaštvo talenata širom regiona i ove godine biće predstavljeno putem Mikserovih platformi kao što su „Young Balkan Designers” konkurs raspisan od strane Balkanske dizajn mreže koji se ove godine održava pod sloganom „Novo analogno”, zatim međunarodni konkurs „Ghost Project”, poziv za mlade ženske bendove u saradnji sa Mascom izdavačkom kućom pod nazivom „Ženski element”, kao i „Black Box” izložba, ove godine sa temom „Brisanje prošlosti”, koja se realizuje u saradnji sa Fakultetom primenjenih umetnosti, prvi put veoma uspešno predstavljena na prošlogodišnjem Mikser festivalu.

Mikser festival 2015 Konstantin Grcic i Jan Boelen

Foto: press Mikser