Književni blog za decu i mlade Knjigoskop organizuje Sajam literature za mlade SLIM 2016, od 2. do 4. aprila u tri beogradske srednje škole: Filološka gimnazija, Sedma i Peta beogradska gimnazija. U saradnji sa školskim parlamentima ove tri škole, učenicima će biti omogućeno da upoznaju kvalitetne naslove savremene svetske književne produkcije za mlade. Biće to ujedno i prilika da se mladi čitaoci međusobno povežu radi razmene informacija, vršnjačkih preporuka i dobijanja popusta u nabavci odabranih knjiga.

young-adult

SLIM je motivisan željom da se poveća sklonost srednjoškolaca čitanju kao obliku provođenja slobodnog vremena. Kako bi se čitalačko iskustvo učinilo mladima zanimljivijim, SLIM se tematski specijalizovao za književna ostvarenja tzv. young adult žanra. Ova odrednica obuhvata književnost namenjenu tinejdžerima, sa glavnim likovima koji obično takođe pripadaju tom uzrastu, kao i sa socijalnim i psihološkim temama značajnim za taj uzrast: odrastanje, status u porodici, socijalni i moralni razvoj, životni stilovi, lični identitet, prihvatanje vršnjaka, emotivna vezivanja i sl.

SLIM se organizuje uz podršku izdavačkih kuća Kreativni centar, Urban Reads i Odiseja, koje u svojim katalozima imaju kvalitetan i atraktivan izbor young adult naslova sa raznih kontinenata.