Simbolička veza umetnika i okruženja, suštinsko otvaranje vrata moderne umenosti i svesna intelektualizacija talenta sežu čak do 1504. i Parmiđaninovog manirističkog autoportreta u konveksnom ogledalu koji je ovim delom zapčeo poglavlje savremenog umetničkog bića, suštine moderne umetnosti, kako iz pozicije samog stvaraoca, tako svega onoga što je naspram njega. Druga velika skretnica estetske svesti konzumenta desila se sa Mendinijevom “Prustovom foteljom”: barokni ready made, presvučen platnom Pola Sinjaka, pre nego što je postao ikona posmtodernističkog italijanskog dizajna, transformisao je sve dotadašnje standarde dizajna XX veka. Tako je počela naša era u kojoj su podvučena pitanja svrhe, funkcije, smislenosti, filozofije, estetike – upravo su to diskursi na kojima se prostire rad priznate srpske dizajnerke Ane Cvejić i njenog brenda Ego Ballerina.

 

Ego Ballerina  - jedno iskustvo, jedan poziv za refleksiju
Ana Cvejić., kreator i vlasnik brenda Ego Ballerina; foto: Nikola Ilić

Ana Cvejić je pripadnik savremene generacije univerzalnih kreativaca koji renesansnim modelom slojevitog obrazovanja, iskustva, senzibiliteta i talenta uspevaju da izvedu sopstvenu produkciju na svim nivoima koje aktuelni društveni trenutak  zahteva da bi jedan kreativni proizvod, bilo da je reč o umentičkom ili utlitarnom radu, tržišno bio prepoznat i prihvaćen. U portfoliju ima petnaest godina rada kao copy writer i art director, što ju je kao vizuelnog stvaraoca izdiglo  daleko iznad kolega u kreativnoj industriji, jer u svoje projekte uključuje celokupno iskustvo osmišljavanja i generisanja ideja, međuljudske komunikacije i finalnog oblikovanja proizvoda.

Ego Ballerina rođena je iz najčistije strasti prema modi i detaljima koju je autorka prepoznala još u najranijem detinjsvu. Prva velika naznaka modne bajke bio je diplomski rad na Akademiji umetnosti, “Ana Shoes”,  kojim je autorka osvojila nagradu za primenjeenu umetnost čime su joj se otvorila vrata advertising sveta u kojem je provela niz godina. Rad sa domaćim klijentima i internacionalnim sistemima odveli su je do poslovne nezavistnosti kada je 2014. osnovala Ana Cvejic – Idea Boutique –, multidisciplinarni studio sveobuhvatnog koncepta u kojem je nastao brend Ego Ballerina koji se pored cipela proširiio i na enterijer. Suština i osnova njenog rada, kada stvara vizuelne identitete, marketinške kampanje, nove medije ili cipele,  jeste čist dizajn koji provocira korisnika na refleksiju.

Modni objekat, detalj, ciplela… namenjeni odabranoj i jasno definisanoj publici koju odlikuju intelektualni rafinman i odsustvo potrebe za pravdanjem izbora, osvešćuje i materijalizuje ono umetnčko delovanje koje na stalnoj realciji umetnik – delo – publika obitava zahvaljujući svojoj slojevitosti i iskustvu, onom iskustvu koje sažima antički mimezis i postmodernu intrigantnost. Anin koncept zasnovan na balansiranju estetske, filozofske, psihološke i sociološke komponente vrlo jasno je markiran od početka do kraja: od samog naziva brenda EGO, preko kolorističke igre na baletankama, pa do selfi personalizacije, oblikovane unikatnim printom. Razgranata struktura ega koja svoj najopravdaniji izraz nalazi u umetnosti i ličnosti umetnika upravo u ovom radu se prenosi na korisnika Anine umetnosti, sofisticiranog konzumenta, larpurlartiste, pozivajući ga u svet naizgled slatkog komfora iz kojeg odzvanja eho tog ega koji kao da govori “try me”.

Ego Ballerina  - jedno iskustvo, jedan poziv za refleksiju

Od Njujorka do Moskve međunarodno prepoznata i nagrađivana vrednost (Epica, Golden Drum, The Global Awards NY, Central Europe Cristal AwardsFrance, Magdalena) sadrži formulu utemeljenosti u klasičnom umetničkom obrazovanju kojim su uslovljeni igra i vešto baratanje pojmom tradicionalnog ideala lepote i vizuelne intrige. Stilski opis vizuelni provokator, kako Ana označava svoj rad, je način usmeravanja kreativnog potencijala, stvaranja prostora za smeo izraz i ono čega nema, komunikacije sa publikom i izazivanja fidbeka, sa spremnošću da ga u sledećem umetničkom postupku pretvori u svoj medij. Iskustveno koketiranje floralnom šarom, selfijem smeštenim u klasičan ram, najčešćim izborom komplementarnih kolorita je putanja u kojoj Ana emociju pretvara u ravnopravno sredstvo izraza. Stilsko poigravanje baroknim manirom, modelom pariskog salona ili klasičnom elegancijom je virtuozno utkano u sve slojeve Idea Boutique sveta.

Ego Ballerina  - jedno iskustvo, jedan poziv za refleksiju

Taktična igra kičom i svestan izlazak iz okvira konvencije, liči na onaj kada  Parmiđanino slika svoju uveličanu ruku na samom rubu autoportreta i time stavlja do znanja da se renesansni majstor oprašta od svoje pozicije zanatlije i kreće ka umetniku-intelektualcu:  to je ista ona ravan u kojoj Ana koristeći ikonografiju selfi kulture upućuje kritiku površnosti, osrednjosti, populističkom standardu i devalorizaciji umetničkih vrednosti.

Slojevita spoznaja o moći kiča, o njegovom osmišljenom uvođenju u svet visoke umetnosti i dizajna tokom prošlog veka, o socološkom angažmanu “umetnosti sreće”, zatim istorija mode i dizajna, su ono što Ana Cvejić dobro poznaje i primenjuje stvarajući naizgled sentimentalni svet romantičarske prijemčivosti iza kojeg stoje pitanja suštastvenosti umetničkog delovanja, njenog društvenog i psihološkog značenja. Jer, poneti beletanku sa crno-belim printom selfija okruženog crvenim ružicama i olistalim grančicama je sadržajna poruka onoga ko je u njima – viši nivo znanja, kulutrološka samosvest, čak i društeni status podvode se pod izbor umetnički oblikovanog upotrebnog predmeta – Ego Ballerina.

Originalnost koja uvek podrazumeva veliki rad, konstantno učenje, veliko zanatsko umeće i više od svega spremnost za nova iskustva i prefinjen senzibilitet učinili su Anu spremnom za samostalno delovanje i učešće na brojnim nedeljama dizajna i mode, potom i na konkursima, kakav je bio Cinderthriller u okviru  iD Magazina & Alberto Guardiani kompanije, gde je cipela za “Modnog roba” (Fashion Prisoner) bila odabrana u Top 10, dok je u žiriju bila i sama modna ikona, Anna Della Russo. Ovome sledi uvrštavanje Ego Ballerina cipele u Workman NY Publishing Shoe Calendar za 2017. čime je Ana ušla u krug od 365 najkreativnijih dizajnera obuće širom sveta.

Ego Ballerina  - jedno iskustvo, jedan poziv za refleksiju

Iako provokativnost isijava iz svih elemenata građenja objekta – baletanke, Anin pristup je odraz visokog standarda manualne izrade i prezentacije proizvoda koji u luksuznoj plišanoj kutijici zavređuje svoj materijalni status. Predanost, promišljenost i doslednost, bez zadrške i kompriomisa u izradi jednog para cipela koja traje i do tri nedelje, uz izbor prirodnog materijala, najfinije kože, su deo aktuelnog trenda kojoj već deceniju na prvom planu svetske kreativnosti traži povratak tradicionalnom arts&crafts načinu rada i vrednovanja. Industirija je ustupila mesto manufakturi, “do less, but better” je ono čemu su se prepustili umetnici velikog samopouzdanja, na krilima sopstvenog iskustva, zanatske bravure i, iznad svega, umetnilčke samosvesti. Moderna tehnologija kombinovana sa ručnom izradom, ispitivanje luksuznog materijala sa idejom custom proizvoda jesu preduslov ovog stylish objekta koji je upakovan u velurnu kutijicu nalik tašnici – dakle, do najsitnijih detalja ona ga postavlja u centar pažnje onoga ko je spreman da prenese deo sopstvenog ega na modni detalj i da njime upravlja.

Spremnost da se zapitate zašto radite bezbroj selfija, i koja je razlika između majice sa likom MM ili Odri Hepbern, u donosu na baletanke sa sopstvenim likom, svrstava vas u red onih koji bi mogli biti nosioci ovakve vrste stava (statement object), upravo poput onih koji su se 80-ih godina prošlog veka hrabro zavalili u Mendinijevu fotelju.

Tekst je objavljen u austrijskom časopisu za umetnost i kulturu stayinart.

Tekst: Ivana Martić; Prevod na nemački: Synke Thoss; Foto: Nikola Ilić

Biografija autora

Ivana Martić rođena je u Novom Sadu 1976. godine, gde je diplomirala na Akademiji umetnosti, a potom je kao stipendista Nemačke držvene akademske razmene (DAAD) i Goethe Instituta u Nemačkoj završila seminare iz umetnosti i menadžmenta u kulturi. Pisana reč, uređivanje i likovno stvaralaštvo su oblasti kojima svojim kriterijumima prilazi podjednako dosledno. Kao glavni i odgovorni urednik najuspešnijeg magazina za enterijer u Srbiji – Moj stan –  radila je 15 godina. Trenutno je zamenik glavnog i odgovornog urednika časopisa Lepa&Srećna. Piše eseje i prikaze iz oblasti vizuelnih umetnosti, iza sebe ima brojne intrevjue sa uglednim srpskim i međunarodnim umetnicima, dizajnerima i muzičarima. Organizuje izložbe apstraktne umetnosti koja je istovremeno najznačajniji oblik njenog izraza i osnivač je brenda umetničkog nakita TOTA art forms koji je predstavljen u galerijama u Srbiji, Italiji, Austriji, Nemačkoj, Grčkoj…

Ego Ballerina  - jedno iskustvo, jedan poziv za refleksiju
Ivana Martić, foto: Dragana Udovičić