U Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokulu) 14. maja svečano je otvorena izložba „BIOS” povodom manifestacije „Muzeji za 10” koja će trajati do 20. maja.

Izložbu je otvorio Đorđe Stanojević, autor izložbe i Ljubivoje Ršumović, živi klasik srpske poezije i istaknuti ljubitelj ekologije tokom Evropske noći muzeja.

Istaknuti vizuelni umetnik i predavač Stanojević ukazao je da svojim stvaralaštvom želi da bude primer umetničkog dijaloga prirode i čoveka: „Dijalog je ključna reč. On se putem slike, ostvaruje sa prirodom. U tom dijalogu nastaje sadržaj slike.“

Poznati pesnik Ršumović istakao je oduševljenje slikama autora nazvavši ih malim suncem sa žutom krunom svetlosti i života. U Zaprokulu je održana i radionica izrade lepih i korisnih predmeta od otpada učenika Poljoprivredne škole sa domom učenika PK „Beograd“ koji su kroz reciklažu praktično pakazali da je svaki čovek umetnik koji može u sebi oživeti jedinstvo prirode i umetničkih tokova.

Zaprokul kroz reciklažu još jednom podseća posetioce da otpad ne mora da bude samo otpad, već da od njega mogu nastati nove stvari i umetnost kroz upcycling – ponovnu kreativnu upotrebu. Pokrenuli smo upcycling prikupljanjem kompjuterskog otpada za stvaranje umetničkih dela mlade i talentovane umetnice Danice Maksimović, sa kojom ćemo u budućnosti sarađivati.

Posetioci će do kraja izložbe biti u prilici da degustiraju i prirodni livadski med malog porodičnog pčelinjaka Pčelarev sin. Zavod poziva zainteresovane posetioce da 20. Maja dođu u 18 časova gde će imati priliku da razgovaraju sa umetnikom i pomognu u oslobađanju prostora galerije od nagiomimlanog otpada, a najuspešnijeg posetopca očekuje dar prirode – med.

Foto: Milica Jovanović, Zaprokul