Izložba umetničke kolekcije asocijacije ArtLink pod nazivom Gradovi-festivali, umetnici biće predstavljena od 19. oktobra do 1. novembra 2021. godine u Kulturnom centru Novog Sada. Radovi grupe autora naših poznatih slikara, umetnika srednje i mlađe generacije prikazani u novosadskoj Tribini mladih nastavak su inicijative „Umetnici za umetnike” kojom ArtLink spaja umetnike različitih oblasti i generacija iz Srbije i regiona. Izložbu će svečano otvoriti mlada violinistkinja Lana Zorjan.

„Kroz ovu platformu, odabrani umetnici i njihova dela biće predstavljeni profesionalnoj i širokoj publici i kao deo evropske platforme Gradovi-festivali, umetnici koju ArtLink razvija sa nekoliko evropskih gradova i festivala kao kontakt tačka za Srbiju i region.
U ovo veoma nesigurno vreme, u kome su umetnost i umetnici duboko pogođeni posledicama pandemije jer nisu u mogućnosti da svoj rad predstave i da uspostave komunikaciju sa publikom na način na koji su to ranije činili, ArtLink kreira novu platformu i fond Umetnici za umetnike”, rekla je umetnički direktor i osnivač ArtLink asocijacije, pijanistkinja Jovanka Višekruna Janković.

Izložba kolekcije ArtLink u Kulturnom centru Novog Sada
Budimir Dimitrijević, grafika

„Misija svakog stvaralaštva je da budi emociju uzvišenog, ali i da ostavlja trag o vremenu, o trenutku kada nastaje. O našem vremenu i vrtoglavim procesima, nekim budućim ljudima svedočiće dela koja nastaju danas. Ne samo dela, već i nastojanja da umetnici jedni drugima pruže ruku i o(p)stanu kao bratstvo stvaralaštva.

Odabir likovnih stvaralaca je bio po pozivu, od najpoznatijih priznatih naših slikara, do nove generacije – među njima su autori dostojni likovne enciklopedije poput Danice Baste i Maria Đikovića, zatim poetičar imaginacije Budimir Dimitrijević, umetnice apstraktnog izraza Zorica Obradović Lončar i Ivana Martić, kao i njihove mlađe koleginice Una Novosel, Anđela Ristić i Kristina Zečević, slikarka floralnih motiva jakog simboličkog izraza Marija Zdravković, kao i lucidni karikaturisti i komentatori naše stvarnosti Marija Dokmanović i Jakša Vlahović”, napisala je u katalogu izložbe Emina Ćirić, istoričar umetnosti i novinar.

Izložba kolekcije ArtLink u Kulturnom centru Novog Sada
Marija Zdravković, ulje i olovka na platnu

Izložba je humanitarnog karaktera, prodajna, i ima za cilj umetničku podršku umetnicima. Od prodaje slika deo novca ide u fond ArtLink asocijacije koja podržava mlade muzičke talente i vizuelne umetnike.

Foto: press, rad na najavi posta Una Novosel