Tradicionalna izložba „Mali format” koju organizuje slikarsko-grafička sekcija ULUPUDS-a biće predstavljen od 5. decembra 2022. godine u galeriji Singidunum.

Tanja Ličina,Obris stvarnosti, beskrajna ravnoteža

Pluralizam umetničkih ideja i viđenja, raznolike tehnike, stremljenja i poetike – predstavljene su publici kroz dobro poznatu koncepciju promovisanja aktuelnog stvaralaštva Srbije – Mali format – slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a. Promišljenim odabirom žirija, selektovano je 45 reprezentativnih autora, različitih generacija, sa isto toliko radova malih formata (25h25cm). Jedinstvenom postavkom objedinjene su sve slikarske, grafičke i crtačke tehnike – akvarel, ulje, akril, kolaž, mozaik, digitalna grafika, kao i olovka i tuš na papiru, jer su umetnici predstavnici svih sekcija ULUPUDS-a.

Zašto mali format? Njega je često teže osmisliti i ostvariti no veliki, on je intimniji, iskreniji i zahteva više pažnje i strpljenja, jer na maloj površini stvaralac treba da ima zrelost i konciznost, a često i minuciozan pristup.

Tradicionalna, revijalna izložba sintetizuje širok spektar tema kojima su zaokupljeni savremeni umetnici zastupljeni na ovoj izložbi, i kreće se od figurativnog do apstraktnog i semantičkog. U fokusu su portreti i realni i asocijativni pejsaži, a poseban akcenat postavke Mali format je na mozaiku – od klasičnih viđenja do modernih formi. Karakteristika svakog od predstavljenih dela su atraktivnost i originalnost – kao specifične refleksije vremena.

U skladnim i autentičnim kompozicijama, osim tematike, i kolorit je raznolik – od monohromatskog, preko lazurnog i svedenog do jarkog i pastoznog.

Subjektivne artikulacije sjedinjene su kroz različite interpretacije i na ovogodišnjoj umetničkoj selekciji Malog formata. Izložbom su objedinjeni radovi umetnika koji minimumom plastičnih sredstava nude maksimum izražajnosti i onih koji slojevitim pristupom bude različite asocijacije kod posmatrača.

Izložba će tokom godine biti prikazana u osam gradova u Srbiji, posle čega će finalno predstavljanje biti u Beogradu, u galeriji “Singidunum”, uz dodelu Diplome za najbolji rad – po mišljenju posetilaca svih postavki tokom prošlogodišnje izložbe Mali format 2021. Gradovi i galerije u kojima je Mali format bio predstavljen u 2021. godini su: Galerija „Masuka“ (Centar za kulturu Velika Plana), Gradska galerija Arilje, Kulturni centar Paraćin, Kulturni centar Jagodina, Centar za kulturu „Sveti Stefan Despot srpski“ (Despotovac), Dom kulture Ivanjica, Galerija Mira Brtka (Centar za kulturu Stara Pazova), Kulturni centar Kruševac (Legat Milića od Mačve) i Galerija „Singidunum“, Beograd.

Foto; rad na najavi objave Sandra Nikač, Najnežniji crtež na svetu
Tekst: Maja Živanović, likovni kritičar