Izložba nekanonskih ikona beogradske slikarke Jovane Dimitrijević može da se pogleda od 5. do 19. oktobra u galeriji Divart (Beograd, Kosančićev venac 3).

Samostalna izložba nekanonskih ikona: Jovana Dimitrijević u galeriji Divart

„Nova likovna i koloritska rešenja, netipičan izbor scena i čista, iskrena emocija u ikonopisanju – obeležje su prve izložbe savremenih ikona beogradske umetnice Jovane Dimitrijević, koja je pred nama u prostoru DivArt ateljea”, rekla je na otvaranju izložbe Maja Živanović, likovni kritičar i novinar.

 

Samostalna izložba nekanonskih ikona: Jovana Dimitrijević u galeriji Divart
„U sintezi duhovnosti i univerzalnosti, kroz sugestivne i prefinjene likovne doživljaje, ogleda se Jovanina težnja da savremeni ikonopis ne bude samo replika, već specifičan izvor nadahnuća…koji se oslanja na grčke i ruske postulate – ali daje novo čitanje ikone osobenog artizma”, dodala je tom prilikom naš poznati kritičar.

Postavkom dominiraju jednostavni prikazi, kojima vlada estetska čistoća, što i jeste karakteristika portretskih prikaza Hrista i Bogorodice. Oni nisu nisu izabrani nasumično a ostvareni su lazurno, u tehnici ulja na platnu. Manji formati ikona su upečatljivi i zbog stilizovano-izduženih vratova prikazanih likova, često dijagonalno postavljenih…kao i kontrastnih pozadina, koje se tonalitetski kreću od zlatne do marinsko plave boje. Svaki lik je predstavljen personifikovano i neposredno, sa izrazima patnje i stradanja, ali i nadanja, vere i težnje ka božanskom.
Jovana Dimitrijević u ikonopisu vidi veliki istraživački potencijal – negirajući sve što je suvišno prikazuje tajnu ljubavi i života, u suptilnim delima jedinstvenog stila, finog lirizma i spontanog i iskrenog stvaralačkog podsticaja.


Foto: press
Tekst: Maja Živanović, iz kataloga izložbe