Ambiente 2023: vodeći svetski trendovi donose održivost, funkcionalnost i jednostavan dizajn. Sajmovi Ambiente, Creativeworld i Christmasworld su sajamske manifestacije u okviru Frankfurtskog sajma koje su po prvi put održane istovremeno pod krovovima ovog najprestižnijeg izlagačkog prostora na svetu.

Nakon tri godine pauze uzrokovane dobro poznatim globalnim okolnostima, deluje kao da su ove izložbe „mirovale” kako bi se vratile pročišćene, filtrirane i jasno profilisane zadržavajući i dalje epitet najznačajnije platforme trenda kada je reč o robi široke potrošnje, industrijskom dizajnu fokusiranom na dekoraciju za dom, opremu, sitno pokućstvo, sve vrste dekoracija, one sezonske i temstske, do onih svakodnevnih, zatim opremu za radni ambijent, papirnu galanteriju, pribor i alatke bez kojih savremeni rad i hobističko kreativno istraživanje nije moguće zamisliti.

Trendovi koje je ovaj sajam doneo i predstavio istovremeno su i poučni, možda u istoj onoj meri u kojoj nas je pandemija virusa naučila da cenimo život. Upravo tako savremeni proizvođači, ponajviše oni mali, poručuju da je održivi dizajn onaj koji vredi, da smo okrenuti prirodi jer smo deo nje, da cenimo svoje, lokalno (i na taj način delujemo globalno), da tražimo mogućnosti za recikliranje, da volimo boje i da budemo romantični.
Izložbeni deo pod nazivom Ethical Style Spots upravo je fokusiran na proizvođače kojima je održivost prvi kriterujm proizvoda.

Kućni office ogledalo je nove radne filozofije, a proizvođači kao da se takmiče u inovativnosti – tako ne čudi digitalin flomaster korejanske kompanije koji je namenjen osnovcima nižeg uzrasta za likovno izražavanje.
Dekorativni elementi su inspirisani prirodnim oblicima i bojama, kao što su kamen, pesak, biljke i cveće.

Priroda je ultimativni saradnik i izvor materijala, a marketing i dizajn kojim se ona predstavlja su odlučujući faktor za prodor na tržište – tako se mali litvanski brend dosetio da sveće od prirodnog voska (iste one kakve se koriste u srpskim pravoslavnim crkvama) pakuje u elegantne bele kutije od po dva komada čija cena je gotovo sedam evra.

 

Posebna atrakcija ovogodišnje manifestacije bilo je prisustvo globalnih zvezda dizajna kao što su Karim Rašid i Ros Lavgrov. Dok je slavni Njujorčanin egipatskog porekla poznat po svojim inovativnim, lucidnim idejama u široko dostupnom dizajnu govorio o njegovom uticaju na savremeno društvo i kreiranje svakodnevice, Ros Lavgrov je bio usmeren na stvaralački postpupak u kojem se materijali obrađuju savremenim visokorazvijenim tehnologijama.
Ono što su dizajneri ponudili potrošačima jeste novija slika, jasnija i kavlitetom definisana, koji opet određuju održivost, praktičnost i inovativnost. Poruka koju ovaj sajam šalje mogla bi se sažeti u „kupujte manje, ali kvalitetnije”, „delujte lokalno i mislite globalno”.
Foto: FORMAT 88