Inspirisan kako doprinosom koji je Nikola Tesla dao razvoju Njujorka, Sjedinjenih Država i celog čovečanstva, tako i svim aktivnostima koje je Teslina naučna fondacija (TNF) realizovala, baš u Njujorku, na planu promocije ovog američkog naučnika srpskog porekla, gradonačelnik Njujorka Erik Adams je 14. januar proglasio Danom Tesline naučne fondacije u Njujorku. To je upravo u skladu sa nedavnom najavom gradonačelnika Adamsa da će raditi na projektu da ovaj grad postane sedište tehnoloških inovacija u svetu, kroz organizovanje naučnih konferencija, radionica, izložbi i takmičenja.

Gradonačelnik Nujorka Adams proglasio Dan Tesline naučne fondacije
Sten Vats (Stan Watts), vajar iz Amerike (levo)

Proklamacija je prvi put pročitana na 10. Međunarodnoj konferenciji „U duhu Tesle“ koja je 14. januara 2023. održana u njujorškom hotelu „Njujorker“, u kome je Tesla proveo poslednjih 10 godina svog života. Tom prilikom je predstavljena i maketa spomenika Nikoli Tesli, rad američkog vajara Stena Vatsa, koja bi uskoro, u saradnji sa kancelarijom gradonačelnika Adamsa, trebalo da bude postavljena u Brajant parku u kome je Tesla često boravio ili na nekoj drugoj prigodnoj lokaciji u Velikoj jabuci.

Otvarajući konferenciju pod nazivom „Tesla Spirit Award & Tesla’s People 2023“ ambasador Republike Srbije u Sjedinjenim Državama Marko Đurić je rekao da je srećan da prisustvuje događaju u organizaciji Tesline naučne fondacije koja je na ovaj način okupila ljude širom sveta koji poštuju delo velikog srpsko-američkog naučnika Tesle. Onoga koji je po dolasku u SAD i Njujork izumeo neke od najznačajnijih svetskih pronalazaka. Slaveći Teslu i njegov život, mi istovremeno slavimo i sve velike doprinose koje su zajednički ostvarili srpski i američki narod.
Nagradu Tesline naučne fondacije za životno delo dobio je američki publicista Dr Mark J Sajfer, Teslin biograf, za 46 godina neprekidnog proučavanja lika i dela Nikole Tesle.

Dobitnici nagrade „U duhu Tesle“ (Tesla Spirit Award) za 2022. su Sten Vats, američki vajar koji je uradio najbolju skulpturu Tesle u 21. veku; Erik Adams, gradonačelnik Njujorka za podršku i promociju Teslinog dela; dr Vladimir Cmiljanović, srpski naučnik koji uz pomoć Vlade Švajcarske traži lek protiv raka; dr Vladan Vuletić, profesor na prestižnom američkom MIT univerzitetu, dr Zorica Pantić, predsednik Wentworth Institute of Technology iz Bostona, Saša Jevtić, direktor osnovne škole „Dragomir Marković“ iz Kruševca; Jasmina Stoiljković, dramski umetnik Narodnog pozorišta u Gračanici sa Kosova i Metohije. Jovana Ignjatović, koordinatorka Odeljenja za obrazovanje dece TNF, članovi Studentskog centra izuzetnosti Mašinskog fakulteta u Beogradu, menadžment hotela Njujorker za 10 godina uspešne saradnje sa TNF i drugi zaslužni pojedinci i organizacije.
Nikola Lončar, osnivač i predsednik TNF je nakon održane konferencije rekao: „Prošlo je 80 godina otkako je Nikola Tesla napustio ovozemaljski život, ali da je na zemlji ostalo mnogo toga što nas svakoga dana podseća na njega i njegov doprinos čovečanstvu. Tesla nastavlja da živi zahvaljujući njegovim patentima, ali i zahvaljujući brojnim naučnicima, piscima i umetnicima kojima je on inspiracija i uzor za njihov rad i stvaralaštvo. Možemo da kažemo da je ova konferencija bila svojevrsna proslava i nastavak Teslinog života.“

Jedan od najvažnijih projekata Tesline naučne fondacije je osnivanje Nikola Tesla klubova, kroz koje TNF nastoji da podstakne inovativni duh mladih. Na konferenciji su učestvovali predstavnici klubova iz Kruševca, Njujorka, Detroita, Čikaga i San Dijega, a ove godine očekujemo osnivanje Nikola Tesla klubova u Kampali (Uganda) i pri Srpskom obrazovnom centru „Nikola Tesla“ u Budimpešti (Mađarska).

„Takođe, već godinama radimo na projektu pod nazivom „Teslin narod“, u okviru koga pokušavamo da pronađemo modele unapređenja saradnje srpskog naroda u Matici i dijaspori. Koristim priliku da pozovem sve pojedince i organizacije da zajednički i složno radimo na pronalaženju rešenja, u skladu sa sloganom „U slozi je spas“. Da Srbi sa ponosom mogu da kažu da su pripadnici Teslinog naroda, onog koji je iznedrio veliki broj naučnika koji su zadužili čitavo čovečanstvo, kao što su pored Tesle, Mihajlo Pupin, Milutin Milanković ili Mileva Marić“– zaključio je Nikola Lončar.

Konferenciju o Tesli u Njujorku su podržali Odeljenje za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Generalni konzulat Srbije u Njujorku.

Piše: Marina Bulatović
Foto: Dragan Rakonjac