Izložba „Stolice: vekovi trajanja”, posvećena kraljici enterijera za pojedinačno sedenje, bez koje je danas teško zamisliti odvijanje različitih, pojedinačnih ili kolektivnih, javnih ili privatnih aktivnosti, priređena je povodom obeležavanja Dana Muzeja primenjene umetnosti (osnovan 6. novembra 1950.) u Beogradu (Vuka Karadžića 18).

izlozba-stolice-vekovi-trajanja-u-muzeju-primenjene-umetnosti-u-beogradu-povodom-dana-mpu

Autorka izložbe, Marija Bujuć sa saradnicima, osmislila je, za publiku atraktivnu postavku gde eksponati na originalan način pozdravljaju i pozivaju posetioca na putovanje kroz vekove postojanja stolice kao kraljice enterijera.
Na postavci izložbe i u pratećem katalogu, prikazan je deo kolekcija nameštaja za sedenje Odseka za stilski nameštaj Muzeja primenjene umetnosti, koji broji 63 kataloške jedinice i 80 predmeta (stolica, naslonjača, fotelja i taburea).

izlozba-stolice-vekovi-trajanja-u-muzeju-primenjene-umetnosti-u-beogradu-prikazuje-stolice-kroz-stilske-epohe

Najstariji predmet kolekcije, takozvana Dante stolica, potiče iz XVI veka, a najmlađi predmet kolekcije izveden je krajem prve decenije XX veka, po nacrtu Dragutina Inkiostrija Medenjaka. Približno u isto vreme, 1908, dizajnirana je stolica Hansa Gintera Rajnštajna (Hans Gunter Reinstein, 1880–1938) koja anticipira razvoj nameštaja za sedenje budućih vekova. Osim dva primerka, kolekcija je u celini srednjoevropske i zapadnoevropske provenijencije. Najstariji prikazani eksponat podudara se sa vekom koji označava vreme početka promene svesti u prihvatanju prava svih na svoju vrstu stolice, dok je najmlađi eksponat kolekcije predstavnik vremena kada je to pravo postalo uobičajena realnost.

izlozba-stolice-vekovi-trajanja-u-muzeju-primenjene-umetnosti-u-beogradu

Za stilske epohe koje nisu mogle biti ilustrovane fotografijama iz muzejske kolekcije, u katalogu su upotrebljeni crteži mr Mirjane Vojnović, koji ubedljivo ilustruju nameštaj za sedenje prošlih epoha, a njihovih stotinak studija čini prateću izložbu ove postavke.

stolce-kroz-stilske-epohe-na-izlozbi-u-muzeju-primenjene-umetnosti-u-beogradu
Milan Andrić, konzervator za drvo, i Marija Labudović, konzervatorka za tekstil, svojim stručnim umećem doprineli su da predmeti, barem donekle, povrate svoj stari sjaj.

izlozba-stolice-vekovi-trajanja-u-muzeju-primenjene-umetnosti-u-beogradu-posvecna-kraljici-enterijera
Izložba je otvorena do 31. januara 2017.