Sergej Polunjin, najveća svetska zvezda baleta nastupa u „Posvećenju” (Sacré) na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 7, 8, i 9. marta 2019. Koreografiju za ovaj projekat slavnog ukrajinskog umetnika uradila je japanska balerina Juka Oiši (Yuka Oishi) inspirisana koreografijom Vaclava Nižinskog i dramatičnim plesom Sergeja Polunjina, a na muziku „Posvećenje proleća” Igora Stravinskog.

Na konferenciji za novinare održanoj 6. marta 2019. u Beogradu Oiši je izjavila: „Kada sam upoznala Sergeja Polunjina inspirisala me je njegova dualna priroda: s jedne strane u stidljiv i suzdržan, a s druge nošen snažnim emocijama i moćnom energijom”.
„Želela sam da se pozabavim svetlom i senkom, činjenicama i emocijama, onim što svi imamo unutar sebe”, rekla je Oiši o svom radu na „Posvećenju”.

Polunjin se baletom bavi od četvrte godine, školovao se na Kraljevskoj akademiji u Londonu, a sa 19 godina postao je najmlađi prvak baleta u istoriji Britanske Kraljevske baletske kuće. Samo dve godine nakon toga dao je ostavku na tu poziciju rečima da je umetnik u njemu umro. Posle toga radio je kao slobodan umetnik i gostujući igrač u baletskim ansamblima širom sveta.

Sergej Polunjin je pored baleta angažovan kao model i glumac: pojavljuje se u spotu “Take me to Church”, u režiji proslavljenog američkog fotograda Dejvida Lašapela. Njegova životna priča je tema igranog filama “Dancer” u kojem je ispričana njegova mladost, baletsko obrazovanje i svetska slava…

Zbog svoje buntovničke prirode dobio je nadimak “bad boy of ballet”, prepoznatljiv je po brojnim tetovažama i iskrenim stavovima o savremenim vrednostima, umetnosti i životu.

Nedavno je osnovao „Sergej Polunjin Fondaciju” koja se bavi pronalaženjem mladih talenata kojima se pruža prilika da dobiju profesionalno plesno obrazovanje, kao i podrškom i razvojem kreativnosti. Cilj Fondacije je da promoviše balet i ples široj publici, odajući počast klasičnom baletu i uvodeći savremeni plesni izraz u interpretaciju., što je oduvek i bila Sergejeva težnja – izmeštanje baleta iz elitnih krugova ka široj publici.

Foto: Tatjana Todorović