Izložba „Realnim do nerealnog“, prva u nizu grupe Abstracta, biće otvorena 26. marta 2019. u Kući kralja Petra I (Beograd, Vase Pelagića 40). Otvaranje izložbe je zakazano u 19 časova: u muzičkom delu programa nastupiće mladi muzički talenti – ArtLink virtuozi.

Izložba „Realnim do nerealnog“ deo je istoimenog projekta koji za cilj ima predstavljanje, istraživanje i tumačenje apstraktne umetnosti danas. Na izložbi u Kući kralja Petra biće predstavljeni radovi prve postavke članova grupe, akademskih umetnika različitih generacija: Mario Điković, Branka Milić, Zorica Obradović, Ivana Martić i Jovana Milenković.

Ciklus apstraktnog stvaralaštva obraćanjem stručnoj i širokoj publici ispituje mesto najintrigantnijeg umetničkog stila moderne umetnosti u savremenom kontekstu, kroz pet različitih likovnih rukopisa.
Autori projekta su Emina Ćirić, istoričar umetnosti i Žaklina Milenković, novinar.

Emina Ćirić: „Kakvu poruku danas apstraktna umetnost šalje, šta je njena spontanost, iskrenost i suština, koji su joj izvori, koliko se udaljila od korena, neka su od pitanja koja se odnose na to šta je vrednost likovnog apstraktnog stvaralaštva. Pet autora, pet različitih likovnih traganja za emocijom, sjedinjeni su u priči o tome može li se i kako, sada i ovdem umetničko delo izraziti kroz emociju lišenu realne forme.“

Radno vreme galerije: ponedeljak-petak (12-18 h), subota (10-14 h)

Foto: promo