„Omaž velikanima” je naziv izložbe kojom u Galeriji Singidunum od 2. novembra Radojka Samardžija podseća na dela slavnih slikara. Od onih je umetnika koji neprestano tragaju za suštinom znaka koji prenosi poruku kroz prostor i kroz vreme.


Na ovoj izložbi podseća kako je tananost njene duše dotakao Đak Grigorije, umetnik koji je ilustrovao Miroslavljevo jevanđelje. Drugi deo iste slikarske priče su citati dela velikana modernog slikarstva, Pikasa, Klea, Miroa… Vizantija je bila estetsko polazište, a moderna umetnost izlaz i likovni iskaz.

Izložba Radojke Samardžije: S velikanima kroz vreme

U njenim apstraktnim ciklusima koristi simbole hrišćanstva, stvarajući novu, od kanona odmaknutu ikonu ovog vremana. Vinčanska i kultura Lepenskog vira i praistorijsko vreme polazište su novijih slika snažne inspiracije. Spajajući drevno i savremeno ona povezuje ono što je bilo i sa našim vremenom.

U najnovijem traganju, u isijavanju i prečišćavanju već viđenog, Radojka Samardžija dotiče suštinu i lepotu dela bugarskog umetnika Petera Mičeva. Na svoj način, svojom dušom kazuje o njemu i njegovoj slici veoma snažno. Sve je sažela u svedenost, vizantijski koren, izdužene figure i sve njegovo trepti i u njenoj duši.
Tekst: Emina Ćirić