Izložba slika pod nazivom „Duh Mediterana” Edina Kaplanija biće predstavljena u beogradskoj galeriji Singidunum od 26. oktobra do 3. novembra 2018. godine.


„Prostor Mediterana pored onog mjerljivog i vidljivog golim okom, postoji i u onom višeslojno-simboličkom, asocijativnom, kulturno–istorijskom rivalstvu i antagonizmu Istoka i Zapada. Linija te imaginativne geografije koja, kao skelet podsvesnog, iznutra, probija kožu diskursa dvostrukog ogledanja orijenta u evropskim predstavama i evropskog prikazivanja u orijentalnim ponudama – ocrtava rizomatičan odnos sinhronijski prisutnih i dijahronijski odsutnih mikro i makro kultura. Kao da centar više ne postoji, nego se centar postaje po vremenskim i prostornim koordinatama pojavnosti ideja.


Umjetnik, kao glasnik privida, unutar rođenjem date lokalne zatvorenosti, poseže za univerzalnom sveobuhvatnošću i suštinom koja, upravo, gle čuda, izvire iz onog pojedinačnog i zabravljenog svijeta. Tako, po nepisanom pravilu, zbog mnogolikosti savremene umjetnosti i izmijenjenih odnosa umjetnost – društvo, nerijetko, u prvi plan svježe i jogunaste boje, na platnu izbija potez revolta.


Djela Edina Kaplanija izložena unutar postavke „Duh Mediterana“ istovremeno su dio i cjelina, stvar i osjećanje, osjećanje i ideja, materija i duh… Atomi, koji sez pojavljuju istovremeno, i kao forma, i kao sadržaj, u vidu međusobno uslovljenih, mediteranskim tonalitetom, kao izmaglicom uhvaćenih obala i djela.


Tajna je u tome što uvijek ostaje nešto neiskazano, nešto što je teško, a možda i nemoguće pretočiti u sliku, a što svjedoči o dijalogu posmatrača i djela, i preliva se u komplementarni, nevidljivi doživljaj i sklad”, navodi u tekstu kataloga Milun Lutovac.


Foto: press